Dispraksi, çocuklarda ve yetişkinlerde ince ve/veya kaba motor koordinasyonunu etkileyen bir çeşit gelişimsel koordinasyon bozukluğudur.

Dispraksi vücudun bağışıklık ve sinir sistemlerini etkileyen bir hastalıktır. Dispraksi hastalığı bulunan bir kişide hareket, koordinasyon, yargılama, işleme, hafıza ve diğer bazı bilişsel beceriler konusunda sorunlar görülebillmektedir. 
 
Dispraksi hastaları, dispraksinin kendisinden kaynaklanmayan; ancak genellikle dispraksiyle birlikte ortaya çıkan diğer zorlukları da yaşayabilirler.

Bu duruma bazen eş zamanlı hastalık adı verilir. Dispraksihastaları, disleksi (okuma ve telaffuz etmede zorluk), diskalkuli (matematikte yaşanan zorluk), disgrafi (düzgün bir şekilde yazma ve/veya çizmede zorluk), dil gelişimi bozukluğu (sözlü ifadede güçlük), ADHD (dikkat süresi zayıflığı ve dürtüsel davranış) veya Asperger sendromu (zayıf sosyal bilinç, dilin düz anlamlı olarak anlaşılması [deyimlerin ve iğnelemelerin anlaşılamaması] ve sınırlı yoğun ilgi alanlarından oluşan) özelliklerini taşıyabilirler. 
 
Kızlara oranla erkek çocuklarında daha sık görüldüğü belirtilen dispraksi, günümüzde sıkça rastlanılan bir sorundur. Amerika’da yapılan bir araştırma sonucunda göre her 100 kişiden 10’unda dispraksiye rastlanıldığı ifade edilmektedir.

Çocuğunuzda dispraksi belirtilerinden bir veya birkaçının görülmesi durumunda bir an önce harekete geçilmelidir. Unutmayınız ki her sağlık sorununda olduğu gibi bu tip öğrenme güçlüklerinde de erken teşhis büyük önem taşımaktadır.

Dispraksi sorunu karşısında çocuğunuzun ince motor ve kaba motor geliştiminde yardımcı olacak eğitici aktiviteler geliştirmeli ve bunu eğlenceli hale getirmelisiniz.

Her gün düzenli olarak bu aktivileri uygulamalı ve bu süreçte mutlaka uzman desteği almalısınız.