Değerli okurlar uzun bir aradan sonra tekrar merhaba, yazılarımıza kaldığımız yerden devam edelim.

Nerden geldiğimizi biliyoruz, yaşam mücadelemizi… Sürekli yok olma tehlikesiyle karşılaşan insan soyu ve yüzbinlerce yıllardan sonra ortaya çıkan Homo sapiens “Akıllı İnsan”hayatta kalmayı başaranlar…

Homo sapiens insanlar neandertaller( insan türü) ile 15-30 bin yıl birlikte yaşamış ve onları yok etmiştir.

Bağışıklık sisteminin temeli homosapiens insanlara neandertal insanlardan geçmiştir.          

Homosapiens(akıllı insan) neandertalleri yok etmiş ancak nasıl yok ettiğine dair kesin bir bilgiye henüz ulaşılamamıştır.

İnsanlar; Konuşma –örgütlenme ve dikiş ile hayatta kalmayı başarmış ve çağdaşlaşma yolunda adım atmış. Basit dikiş iğnesi ve hayvan adalelerinden oluşmuş iplik, ilk kumaş ta avlanan hayvan derisi olmuştur. Hayatta kalan insan nesli 70 bin yıl önce Afrika”dan yola çıkıp 45 bin yıl önce de Avrupa’ya ulaşmıştır

İlk insan izleri “ Fransa Garga Mağarası”ndadır. Garga mağarasında atalarımız; insan eli izi bırakmaya başlamış ve biz buradayız mesajı vererek tarih yazmaya başlamıştır.

Avrupadan Mezepotamya” ya ulaşan insanlar yaşam kaynağı Dicle ve Fırat Nehri”nin etrafında kümelenmiş yemek için saklamaya çalıştıkları yabani tohum ve tanelerin filizlenmesiyle de tarımla tanışmıştır. Avladığını yiyen topladığını yiyen üretim yapmayan insanoğlu buğdayla tanışmıştır. Artan nüfusü beslemek kolaylaşmış bir sonraki öğün için kilometrelerce yol yürümeden, vahşi hayvanlara yem olmadan karnını doyurrma sorununu çözmüştür. Fırat Nehri”nin suladığı Bereketli Hilal denen bölgede buğday ekmeye başlamışlardır.

Bereketli hilal; tarihteki en büyük devrime neden olmuştur.       

Tarım… İnsanoğlunun en büyük devrimidir. Bereketli hilalde başlayan tarım devrimi ve dünya üzerinde öne çıkan üç tohum buğday, pirinç, mısır…

Ne kadar basit bir olay, tohumu toprağa gömüyorsun ve toprak sana bir yerine yüzlerce tohum veriyor.

Buğday eken insanlar ektiklerini toplamak için yerleşik hayata geçmiştir. Cömert doğa akıllı insana gayet iyi davranmış ve karnını doyurmanın yanında fazla üründe vermiştir. Ürün fazlası (artan ürün)ticaretin doğmasına neden olmuştur. Ticaret güç ve parayı otaya çıkarmış insanlar fakir ve zengin olma ayrımına girmiştir.  ( Kaynak: Büyük dünya tarihi-Andrew Marr)
 
Artı ürün-Ticaret-Para-Güç –Savaş
 
İnsanların gelişimi yer yer çok iyi gibi görünse de dünyayı da yok etmeye başlamış sonuç –tükenen dünya ve doğal kaynaklar, tükenen insanoğlu… Yanlış anlaşılmasın nüfüs artıyor ancak insanlık tükeniyor.

Değerli okurlar, Tarımla birlikte beslenme sorunu ortadan kalkmış; ancak birçok farklı sorun ortaya çıkmış av hayvanlarından (et)  uzaklaşan insan gelişimi gerilemiş,(erkeklerde 10cm-kadınlarda 7 cm boy kısalığı )diş hastalıkları, şişmanlık görülmeye başlamıştır… Tabii ki hayvansal ürünlerin beslenmedeki önemi çok sonraları öne çıkmıştır.

Artı ürünün ortaya çıkardığı Ticaret-Para-Güç –Savaş sorunlarını da sizin düşünce ve yorumlarınıza bırakıyorum. Günümüz de ise başka bir dünya mümkün mü, tabi ki mümkün tükenen insan kendini tedavi etmeyi başarabilirse!

Mezepotamya: Fırat ve Dicle nehirleri arasında coğrafi bölgeye denir. İlk medeniyet burada ortaya çıkmıştır.