Özellikle geçtiğimiz on yılda internet teknolojisindeki kullanım ve ulaşımın kolaylaşması beraberinde getirdiği birçok olumlu etkenin yanı sıra teknoloji bağımlılığı gibi yanlış ve sağlıksız kullanımı beraberinde gelmiştir.

Teknoloji bağımlılığı nedir?

Kullandığımız her şey aslında sağlıksız, kötü kullanıldığında ve insana zarar vermeye başladığında bunda bağımlılık vardır.  Teknoloji bağımlılığının en yaygın olanları ise cep telefonu, bilgisayar ve televizyonu içine almaktadır.

Öncelikle kullanımın bireylerde yoğunluğunu ve tehdit ediciliğini kapsayabilmek için ne kadar kullanıyor sorusu değil de ne amaçla kullanıyor sorusuna uygun yanıtlar aramalıyız. Yani gerçekten işimize yaradığı için mi kullanıyoruz yoksa eğlenmek için mi?  Bu sorunun yanıtı aslında bağımlılığın niteliğini ön plana çıkarıyor denilebilir.

Teknoloji bağımlılığı hayatımı nasıl etkiliyor?

İnsan en temel ihtiyaçları beslenmek, dışkılmak, uyumak ve bedeninin güven içinde olması olan;  bio- psiko- sosyokültürel ve manevi yaşam evreleri olan bir canlıdır. Bu yaşam evrelerinin yanı sıra gelişimsel olarak tamamlaması gereken ve her bireyde evrensel olan gelişim boyutları vardır.

Bunlar fiziksel gelişim, psikolojik gelişim, sosyal gelişim ve zihinsel gelişim.  Bu boyutlar insanın yaşam döngüsünü etkilemekte ve herhangi birinde oluşan aksama diğer gelişimsel alanlarda da aksamaya sebep olmaktadır. İnternet ve sosyal medya sayesinde dünyanın her yerine hakimiz ama kendi yanımızdan haberimiz yok.

Eşimizden, dostumuzdan, ailemizdeki bireylerden, hayatındaki selden, fırtınadan haberimiz yok dünyanın diğer ucundaki depremi bilirken, yanımızdakinin yaşadıklarından hatta kendi yaşadıklarımızdan haberimiz yok.

Bu habersizlik bizi yalnızlaştırırken, psikolojikalanda da öfke kontrol problemleri olan, depresif, aşırı kontrolcü ve içe dönük bireyler haline getiriyor. Yani aslında sosyal çevreden uzaklaşmamız, kendimizden de uzaklaşmamıza neden oluyor.

Teknolojinin hayatımızda yarattığı olumsuzluklara değinmişken bu konuda ne yapabilirim sorusunun cevapları ise çok net :

-Ebeveynseniz ya da ağabey ve abla iseniz örnek olun. Çocuklarınıza örnek olun, kardeşlerinize örnek olun hatta arkadaşlarınıza örnek olun. Etrafında örnek alacağı kimse olmayan çocuklar önce popüler kültürün yarattığı bireyleri kendine idol edinirken sonra onlar gibi olamayacağını fark edince hayal kırıklığı ve psikolojik problemler yaşıyor.

-Rehber kişi : Kendinizi anlatacağınız, sizi yargılamadan dinleyecek bir kişi rehber edinin kendinize ve rehber olun, diğer insanlara.

-Sağlıklı akran : Yanında güzel vakit geçirebildiğiniz kişiler ile paylaşımınızı sıklaştırın ki gerek kalmasın onun, bunun ne yaptığına.

-Hedefiniz olmalı : Gerçek bir hedef ile yaşamak aslında bütün gelişimsel boyutlarda farkındalık yaşamamıza ve daha işlevsel bir hayat yaşamamıza neden olur. Hedefimiz ile yürürken zamanımız kalmaz bağımlılığa…