Her birimizin kendisi veya yakınları için bir zaman gerekli olan ya da gelecekte gerekli olma ihtimali olan adı hepimizi ürküten hastane ünitesidir yoğun bakım ünitesi.

Adı üstünde diğer hastalara göre daha yoğun ilgilenilen daha teknolojik cihazlarla takip yapılan daha kritik hastaların bulunduğu ünitedir.

Yoğun bakım üniteleri kavramı 19 yy da savaş sırasında yaralı askerlerin daha yakından ilgilenilmesi ile ölüm oranlarının ciddi şekilde azalması ile ortaya çıkmıştır.

Şu an için Avrupa standartlarına göre yoğun bakım yatağı sayısında fena bir yerde sayılmayız.Ancak hemşire konusuna gelirsek ne yazık ki Avrupa standartlarından oldukça geride kaldığımızı söylememiz gerekiyor.

Çok yakından ilgilenilmesi gereken bir hastaya ideal olarak bir hemşire düşmelidir.Yine bu birimler sadece hemşirelerden değil solunum fizyoterapistleri, teknikerler, sağlık memurları, doktorların da aralarında bulunduğu büyük bir ekibin emek verdiği yerlerdir.

Enfeksiyonlar önemli bir sorun olduğu için dışarıdan ziyaretler belli kurallara bağlanmıştır.

Hastamızın durumu hakkında bilgilendirme ise yine kurumun belirlediği saatlerde ilgili sorumlu hekimler tarafından yapılmaktadır.

Bu üniteler hasta için hasta yakını için yorucu, yıpratıcı olabilir. Her şeye rağmen hastamızın iyiliği için sağlık personelinin işini en iyi şekilde yapmasına yardımcı olmak belirlenen kurallara uymak çok önemlidir.