Akıllı telefonunuzdan gelen ışık, ciddi sağlık problemlerine yol açabilir.

Akıllı telefonlarımızın, tablet bilgisayarlarımızın ve dizüstü bilgisayar ekranlarımız  son derece güçlü ışıklara  sahipler. Bu ekranlar, güneşli bir günde görülebilecek kadar parlaklar. Geceleri, o kadar güçlüler ki, odada neredeyse başka bir ışığa gerek kalmıyor.

Bu yüzden geceleri telefonunuza bakmak acaba doğru mu diye düşünmek gerekiyor.

Vücudumuz doğal olarak gün boyunca uyanık kalmamızı sağlayan  ve geceleri  dinlenmemize yardımcı olan kendine has  düzenli  bir hormonal  döngü içerisindedir.Fakat gece özellikle uzanırken bu ekranlara baktığımızda beyinimiz karışacaktır.

Parlak ışık, beyindeki hormon ve salgıları değiştirerek hala ayakta kalmamızın gerekli olduğunu düşünmemizi sağlayabilir.Yani düzenli döngüyü bozulabilir.Bu da ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Şirketlerin bu konu hakkında çalışmaları ve  iyileştirmeleri olmasına rağmen, hala yayılan ışık  uyku için elverişli değildir.

Peki bu yayılan  zararlı ışık ,uyku bozukluğu ,döngünün bozulması ne gibi sağlık sorunlarına yol açar  
Dikkat dağıtılır ve bellek zayıflar

Öğrenmeyi zorlaştırır

Gözlerinize zarar verir hatta katarakta neden olabilir.

Meme ve prostat kanseri riskinin arttığı bazı çalışmalarda gösterilmiştir.

Obezite riski artar. 

Depresyon bu hastalarda daha sık görülmektedir.

Çin'de, ekran bağımlılığı aslında bir klinik bozukluk olarak görülüyor , ekranlara bağımlı gençlerin tüm medyadan tamamen izole edildiği bir dizi rehabilitasyon merkezi kurulmuş.Çinliler olayın erken farkına varmışlar darısı bizim ülkemize.

Yapabileceğiniz ilk ve en önemli şey uykuya dalmayı planlamadan  en az iki saat önce  tüm ekranları kapatmaktır.Uyku zamanı yatağınıza gittiğinizde mutlaka bu cihazlardan uzaklaşın  onları yatağınızdan olabildiğince  uzak bir yerde tutmaya çalışın.