Bu köşede sıklıkla hipertansyondan bahsediyoruz genellikle ileri yaşlarda toplumda oldukça yaygın bir hastalık. Ancak ya en değerlilerimiz çocuklarımız onlarda acaba hipertansyon görülebilir mi?

Olasılık nedir? nelere dikkat etmeliyiz? Bu hasta bu konuyu köşeye taşımak istedim.

Amerikan Pediatri Akademisi yayınladığı yeni tavsiyelerle yüksek tansiyon görülen çocuklarımıza dikkat çekmiştir.Yüksek tansiyon çoğunlukla belirti vermez şikayetimizi ya da çocuğumuzun şikayeti olmayabilir.

Bununla birlikte, kalp damar hastalıkları da dahil olmak üzere uzun vadede çok ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Akademi, çalışmasının bir parçası olarak, çocuklarda ve gençlerde anormal yüksek kan basıncının tanı, değerlendirme ve erken yönetimi üzerine odaklanan yaklaşık 15.000 makale üzerinde incelemelerde bulundu.

Ve şunu gördüler  Amerika Birleşik Devletleri'ndeki çocukların ve gençlerin yaklaşık % 3,5'inde hipertansiyon var. Peki bu onları şaşırttı mı evet çünkü geçmişte, yüksek tansiyon tanısı konan çocukların yüzdesi düşüktü, belki % 1 ila % 2.

Araştımacılar bebekler ve çok küçük çocuklarda, böbrek hastalığı gibi altta yatan bir nedenin hipertasnyonun nedeni olabileceğini söylüyorlar. Daha büyük çocuklar ve gençlerde ise aynı yetişkinlerde olduğu gibi esansiyel hipertansiyon dediğimiz nedenini kanıtlayamadığımız bir yüksek tansiyonla karşılaşmışlar. 

Obezite, yüksek tansiyon için bir başka neden olabilir ancak unutmayalım, yüksek tansiyona neden olan  mekanizmalar çok karmaşıktır ve aşırı kilolu veya obez olan tüm çocuklar hipertansif değildir, hipertansyon normal kilolu çocuklarda da görülüyor.

Ancak, bir çocuğun böbrek hastalığı veya kalp hastalığı varsa ailesinde hipertansyon varsa ve obezse, hipertansiyon için daha yüksek risk altındadır.Tedavi edilmemiş hipertansiyon kalp ve böbrek hasarına neden olurlar.Velilerin bilmeleri gereken en önemli şey, aile hekiminize gidince çocuklarının kan basıncını kontrol etmeleri gerektiğidir.

Ayrıca, hipertansiyonun yaşam tarzı değişikliği ile yönetilebileceğini de biliyoruz: örneğin egzersiz veya diyet bunlar bir çözüm olmaz ise ilaç gerekli olacaktır.Gelelim tanı nasıl konulacak çocuklar için karşımızdaki en önemli sorun beyaz önlük hipertansyonu dediğimiz doktor korkusu nedeniyle ölçülen kan basıncının yüksek olduğu, ancak evde normal olduğu durumdur.Bu yüzden uzmanlar  kan basıncının periyodik olarak 24 saat boyunca ölçülmekte olduğu bir prosedür üzerinde duruyorlar.Teknolojik imkanlarımız bunun için uygun.

Ailelerin, çocuklarının ne yediğini ve ne kadar fiziksel aktiviteye sahip olduklarını tam olarak kontrol edebilmesinin ne kadar zor olduğunu anlayabiliyorum.

Okullarımızın beden eğitimi derslerinin, yemekhanelerinde taze sebze ve meyve oranının artırılması gerekmekte. Doktorlar olarak, bu yaşam tarzı değişikliklerini öneriyoruz, ancak gerçek şu bu durum okullar ve sağlık bakanlığı ile ortaklık gerektiriyor.

Sağlıcakla kalın.