Bugün yazıda yine tüm dünyanın sorunu olan obeziteden bahsedeceğim.Son yapılan çalışmalar ışığında  bu sefer biraz rakamlarla bu tehlikeli gidişatı irdeleyeceğiz. 

Dünyanın yaklaşık üçte biri aşırı kilolu olup, normal kilolu inlarlara göre daha yüksek hastalık ve ölüm riskine sahiptir. Dünya nüfusunun neredeyse üçte biri obez veya fazla kilolu ve son yapılan araştırmanın sonuçlarına göre  her geçen gün daha fazla  insan fazla kilolarıyla ilgili sağlık problemlerinden ölüyor.

Bunu rakamlarla anlatacak olursak 2015 yılında aşırı kiloya bağlı kalp damar  hastalığı, şeker hastalığı, kanser gibi rahatsızlıklar yüzünden tüm dünyada 4 milyon insan hayatını kaybetti. 2015 yılındaki araştırmada aşırı kilo, 2.2 milyar insanın sorunu,bu da dünya nüfusunun yüzde 30'una eşit. 195 ülkeyi kapsayan araştırmada, neredeyse 108 milyon çocuk ve 600 milyondan fazla yetişkin obez olarak belirlenmiş .

Bu dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 10'u.Burda hemen sıkça söz ettiğimiz obezite,morbid obezite, aşırı kilo ,normal kilo nedir tekrar hatırlayalım.Kilomuzu,metre cinsinden boyumuzun karesine bölüyorduk(Siz de nerde olduğunuzu bir bakın)

18.5 kg/m2’nin altında ise   zayıf
18.5-24.9 kg/m2 arasında ise    normal kilolu
25-29.9 kg/m2 arasında ise    fazla kilolu
30-34.9 kg/m2 arasında ise    I.Derece obez
35-39.9 kg/m2 arasında ise     II.Derece obez
40 kg/m2 üzerinde ise     III.Derece morbid obez

Obezite oranları,Çin, Brezilya ve Endonezya gibi ülkelerdeki gençler ve genç yetişkinlerde üç kat arttı. Çalışmalarda, Cezayir, Türkiye ve Ürdün'ün de aralarında olduğu pek çok ülkede, çocuklar arasındaki obezite oranlarının yetişkinlerden daha hızlı arttığını belirtildi.

Bu arada, Birleşmiş Milletler'e göre, 300 milyonu çocuk olmak üzere yaklaşık 800 milyon insan her gece aç yatıyor.Yine araştırmacılara göre obezitenin en büyük nedeni hareketsiz yaşam ve yemek alışkanlıklarımız.Bu da bizlere çocuklarımızı şekerli içeceklerden ve yağlı fast food türü işlenmiş yiyeceklerden uzak tutmamızın ne kadar hayati olduğunu kanıtlıyor.

Yapılan araştırmalarda, dondurma, hamburger, cips ve çikolata gibi işlenmiş gıdaların maliyetinin geçmiş yıllara göre düştüğü bu tür yiyeceklere ulaşmanın ve tüketmenin daha kolay ve ucuz olduğu ancak taze sebze ve meyve ulaşmada ciddi zorluklarla karşılaşıldığına dikkat çekilmiştir.

Sağlıklı bir yaşam için ilk adımlar doğru beslenme ve düzenli egzersizdir.İyi haftalar diliyorum.