Motorlu araç kullanımı özellikle genç nüfusta oldukça yaygın.

Motorsiklet kullanımı ise taşıdığı riskler açısından önemli. Trafikte fazla sayıda uygunsuz motorsiklet kullanıcısı ile karşılaşmaktayım.

Büyük kısmında kask gibi koruyucu giysile mevcut değil bir kısmı belirgin küçük yaş sürücü yani ehliyetsiz yine bir motosiklete 3-4 kişi binip birinde kask varken diğer yolcuların ölüme terk edildiği durumla hemen her gün karşılaşıyoruz.

Ne yazık ki buna karşı önlemlerin yeterli olmadığı düşüncesindeyim. Peki neden önemli motorsiklet kazaları genç ölümlerin ve ya sakat kalma ile sonuçlanan yaralanmaların önemli bir nedeni.
Bugün bu kazalardan sonra en sık ölüm ve sakat kalma nedeni olan baş boyun yaralanmalarına değinmek istiyorum.

Yaralanmalar baş bölgesine alınan   bir darbe sonucu oluşan ve beyin fonksiyonlarında bozulmaya neden olan travmalardır.Bu tür hastalarında en ciddi ve en çok hayatı tehdit eden durumdur.
ABD de da her yıl yaklaşık 1,5 milyon kişi kafa travması yaşamakta ve bunların yarısından fazlasında sakat  kalmaktadır.

En çok  genç erişkinler ve 75 yaş üstü hastalarda karşılaşılmakta.Erkeklerde kadınlara oranla 2 kat fazla.kafa yaralanması geçiren hastanın acil tedavisi hastane öncesi başlar, doğru ve etkin bir ilk yardım gereklidir.

Sonra acil servis,gerekliyse ameliyat  ve daha sonra yoğun bakım dönemini kapsayan bir süreç işlemesi olasıdır.

Her kafa yaralanması geçiren hasta aynı değildir.Kazanın şiddetti,hastanın yaşı ek hastalıkları önümüzdeki süreci belirleyecek etmenlerdir.

Tabi bu tür hastaların boyun karın içi yaralanmaları ve kemik kırıkları da göz önünde bulundurulmalıdır. Açıkçası söylemek gerekirse lütfen bu konularda daha duyarlı olmamız gerekli.

Gerekli koruyucu ekipmanlar ile yola çıkalım özellikle kask takılması trafik kurallarına uyulması motorsiklet üzerindeki kişi sayısının sınırlanması ile bu tür yaralanmaların önüne geçilmesi erken yaşta ölümlerin sakat kalmaların önlenmesi mümkündür.