Kanser, sık görülmesi, yüksek oranda ölüme neden olması , çevresel zararlı etkilerin artması gibi nedenlerle çağımızın önemli sağlık sorunlarından birisi hatta en önemlisi olarak görülmektedir. Meme kanseri, kadın kanserleri içinde en fazla görülen kanserdir. Bu nedenle oldukça önemlidir.
Meme kanseri, meme doksundaki hücrelerden gelişen kanser türüdür.Sadece kadınlarda değil erkeklerde de meme kanseri olgularıyla karşılaşmaktayız.Ancak erkeklerde meme kanseri görülme sıklığı kadınlara göre oldukça azdır.
Aile hekiminiz muhtemelen tüm kadın larımıza kendi kendine meme muayenesi konusunda bilgi vermişlerdir.Kadınların 20 yaşından sonra her ay memelerini kendi kendilerine muayene etmeleri gereklidir. Menopoz öncesi dönemde adetin başlangıcından sonraki 7.-10. günlerde, menopoz sonrası dönemde ise her ayın aynı gününde kendi kendine muayene yapılması uzmanlar tarafından önerilmektedir .
Yapılan çalışmalar göstermiştir ki, muayene kadınların meme dokularını daha iyi tanıması ve farkındalık oluşturması açısından gereklidir.Sonuçta erken evrede yakalanan kanserler daha kolay ve çabuk tedavi edilebilmektedir.
Peki belirtiler nelerdir?.Meme kanserinin belirtileri kişiden kişiye değişmekle birlikte hastalığın vücutta yayılımına(yayılmış ise) göre de değişmektedir.Şimdi kısaca bunlara bakalım.Amacımız farkındalık yaratmak ve özellikle doktorunuza başvurmaktan çekinmemenizi sağlamaktır.
Memede kitle ve ağrı: Memedeki tüm hastalıkların ortak belirtisi memede kitledir.Bunlar basit iltihabi rahatsızlıklarda olabilir ve ya kanser de olabilir. Menapoz öncesi ve sonrası en sık karşılaşılan muayene bulgusudur. Kitlelerin %65’i hasta tarafından fark edilir.
Eğer hasta düzenli olarak evde kendi meme muayenesi yapıyorsa bu oran %85’e kadar yükselir. Tümör, vakaların %47- 50’sinde memenin üst dış kısmında, %12- 15’inde üst iç, %2-5 alt dış, %2-5 alt iç kadranda, %15-22’sinde de meme başı nda yer alır.Özellikle kendi kendimize muayenede üst dış kesime dikkat etmekte fayda vardır. Memede ağrı ise meme kanserinde sık görülen bir belirti olmamakla birlikte ileri evre meme kanserlerinde karşımıza çıkmaktadır .
-Meme derisinde çukurlaşmalar (portakal kabuğu görünümü): Memede büyüyen kitle, o bölgedeki lifleri gererek portakal kabuğu görünümünün ortaya çıkmasına sebep olur.
-Meme başındaki şekil bozukluğu, içe dönmesi: Zamanla tümör büyümeye ve etrafındaki dokulara yayılmaya başladığında meme başında çekilme belirtileri görülür.
-Meme başından kanlı veya kansız akıntı gelmesi: Kadınların %20’sinde meme ucundan akıntı gelmesi durumu yaşanır. Genelde temiz sütlü, sarımtırak veya yeşile kaçan akıntılar meme kanseri ile ilişkili değildir bunun dışında hastalardan kanlı ve benzeri akıntılardan çekinilmelidir. Meme başından anormal akıntı gelmesi durumlarının genellikle %10 u kadarı kanserdir.
-Meme derisinde kızarıklık ve ülser görülmesi: Memede ki tümör hücrelerinin büyümesi memenin dolaşımını bozar, tümör hücrelerinin deride yayılmasıyla birlikte kızarıklık ve yaralar meydana gelir.
Memenin şeklinde ve ya büyüklüğünde değişiklik olması, meme derisinde kalınlaşma, memede şişlik, koltukaltında ele kitle gelmesi ve memede kaşıntı nadirde olsa görülebilecek diğer belirtiler arasında yer almaktadır.
Yukarıdaki belirtiler sizlerde mevcutsa mutlak doktorunuza başvurunuz.Kendinize iyi bakın
- Bronşit Nedir? Bronşit Tedavisi? Bronşit Nasıl Anlaşılır? 04.02.2019
- İnfluenza virüsü nedir? 26.01.2019
- Akıllı telefonunuzdan gelen ışık? 22.09.2017
- Çocuklarda Yüksek Tansiyon 15.09.2017
- Mide Kanseri 11.09.2017
- Emzirmenin Anne Açısından Yararları 25.08.2017
- Anne Sütü 18.08.2017
- Çocuklar ve Ev Kazaları 04.08.2017
- Periodik sağlık muayeneleri 19.07.2017
- Yoğun bakım ünitesi 07.07.2017
Yorumlar