Östrojen, progesteron ve testosteron düzeyleriniz yaşla düşmektedir, özellikle de menopoz sırasında ve sonrasında.
 
Cinsel dürtülerinizi hormon düzeyleriniz düşse bile aktif tutmak için yollar keşfedin.
 
Menopoz bir kadının vücudunda birçok şekilde değişikliğe neden olmaktadır. Üreme siklusunuzu, cinsel dürtülerinizi, modunuzu düzenleyen bu durum genellikle cinsel hayatınızda negatif etkilere sahiptir.
 
Östrojen, testosteron ve diğer hormonların düşük düzeylerinin yaşa bağlı kadın seksüel disfonksiyonunun primer nedeni olduğu düşünülmektedir.
 
Kadın hormonlarının cinselliği etkileme yolu
 
Hormonlar vücudunuzda aracı olarak çalışan bezlerden ve organlardan üretilen kimyasallardır.
 
Farklı hormonlar vücudun farklı önemli fonksiyonlarını kontrol etmektedir ve bunlar arasında enerji düzeyi, büyüme ve gelişme ve üreme vardır.
 
Aşağıdaki hormonların kadınların cinsel dürtülerini kontrol etmede görece sorumlu olduğu düşünülmektedir:
 
Östrojen: Östrojen primer kadın hormonudur ve menstrüel siklüsün düzeltilmesi, kadın cinsel organlarının gelişiminin kontrolü ve gebeliği desteklemede rahim duvarının kalınlaşmasına yardım eder.
 
Bir kadın menapoza yaklaştıkça (perimenapoz olarak bilinen dönemde) östrojen düzeyleri dramatik olarak azalmaya başlar. Östrojen düzeyleri rahim duvarı kalınlaşmasını daha fazla sağlamadığı düzeylere düştüğünde, menapoz meydana gelir.
 
Östrojenin düşük düzeyleri cinsel dürtüleriniz üzerinde büyük etkilere sahip olabilir. Ağrılı cinsel birlemeye neden olabilecek vajinal kuruluk ve stabil olmayan mod ve uyku paternleri yaşayabilirsiniz.
 
Testosteron: Primer olarak erkek hormonu diye düşünülen testosteron aynı zamanda kadınlar için de önemlidir. Bir kadının overleri östrojen yapımına yardımcı olan testosteronu üretir.
 
Bazı çalışmalar artmış testosteron düzeylerinin kadınlarda artmış cinsel dürtülerle ve cinsel davranışlarla ilişkili olduğunu göstermiştir.
 
Ve testosteron düzeyleri menapozdan sonra kadınlarda doğal olarak düşmeye başladığından, bazı araştırmacılar düşük testosteron düzeylerinin yaşlı kadınlarda görülen cinsel uyarı azalmasına katkı sağlayabileceğini düşünmektedir.
 
Progesteron: Östrojen gibi progesteron da menstrüel siklüsü kontrol etmede ve gebeliği desteklemede başka bir kadın hormonudur. Progesteron düzeyleri de menapoza ulaşmakla düşer.
 
Araştırmacılar progesteronun kadın cinsel fonksiyonlarındaki rolünü anlamak için çalışmaya devam ederken, progesteronun düzeylerinin değişmesinin kadının cinsel davranışlarıyla ilişkili olduğunu göstermektedir.
 
Cinsel dürtülerinizi uyanık tutma
 
Kadın hormonlarının düşmesi cinsel dürtülerin kaybına, uyarılmada zorluklara ve orgazma ulaşamamaya neden olsa da, bu değişiklikler tüm yaşlı kadınlarda meydana gelmeyebilir.
 
Ve eğer zamanla seksüel fonksiyonlarda problemler yaşarsanız, geç yıllarınıza kadar cinsel aktif kalmanızı sağlayabilecek tedaviler vardır.
 
Hormon ilişkili kadın cinsel disfonksiyonlarının tedavileri arasında şunlar vardır:
Östrojen tedavisi: Östrojen hormon tedavisi almak düşük östrojen düzeylerinin semptomlarını rahatlatabiir.
 
Birçok kadın için, östrojen tedavisi cinselliği rahat ve eğlenceli hale getirebilir. Ancak östrojen tedavisi artmış endometrial kanserle ilişkili olduğundan, riski düşürmek için östrojenin yanında progesteron alınması da tavsiye edilmektedir.
 
Topikal östrojen: Vücudunuza östrojen sağlamanın bir başka yolu da vajinal östrojen kremleridir. Bu kremlerin vajinal lubrikasyona ve post-menapozal kadınlarda cinsel uyarıma yardımcı olduğu düşünülmektedir.
 
Testosteron tedavisi: Birçok çalışma kadın cinsel disfonksiyonu olan kadınlarda cinsel arzuyu artırmaya destekte testosteron desteği kullanmayı araştırmıştır.
 
Araştırmacılar testosteron tedavisinin cinsel dürtü ve cinsel tatminle problem yaşayan post-menapozal kadınlarda cinsel arzuyu artırdığını bulmuştur.
 
Bu tedaviler risk taşıdığı için, getirilerini ve tehlikelerini doktorunuzla tartışınız. Bazı vakalarda, basit yaşam değişiklikleri hormonal tedavi riski olmadan cinsel arzunuzu artırabilir.