Kadınlar bir takım farklı yollarla ve farklı uyarı tipleriyle orgazma ulaşabilir.
Kadın orgazmı derin bilimsel tartışmaların konusu olmaya devam etmektedir.
 
Doktorlar kadınların ulaşabildiği farklı yollar ve orgazmı engelleyen durumlar üzerine araştırmaya devam etmektedir.
 
Kadınlar nasıl orgazma ulaşır
 
kadınların orgazma ulaşmaları için dört basamaklı bir süreç vardır:
Heyecan: Kadın seks konusunda ortak nokta bulur ve olaylar ilerledikçe kendisini cinsel uyarana daha odaklanmış halde bulur.
 
Kan klitoris, vajina ve meme uçlarına akım etmeye başlar ve tüm vücut cinsel blush (kızarma) yaratır.
 
Plato: Cinsel gerilim orgazma bir prekürsör olarak meydana gelir. Vajinanın dış 1/3’ü kanla genişler ve araştırmacılar buna orgazmik platform adını vermektedir. Seksüel uyarana odaklanma tüm diğer duyguları ortaya çıkarır.
 
Kalp hızı, kan basıncı ve solunum hızı giderek artar. Orgazm: Rahim, vajina ve pelvik duvar kaslarında ritmik kontraksiyonlar meydana gelir. Sevişme ile oluşan cinsel gerginlik boşalır ve tüm vücuttaki kaslar gerilebilir. Pelvisten bir sıcaklık duygusu çıkar ve tüm vücuda yayılır.
 
Rezolüsyon: Şişen seksüel organlardan kanın uzaklaşması ile vücut rahatlar. Kalp hızı, kan basıncı ve solunum normal haline döner.
 
Uyarma ve kadın orgazmı
Kadınlar birden fazla yollarla orgazma ulaşabilme yeteneğine sahip vücutlarla kutsanmışlardır.
 
Klitoral uyarı orgazm için en kesin yol olarak görülmektedir. Klitoral uyarı erkek orgazmına en yakın analogtur, bu durumda erektil doku meydana gelecek, salınım olacak ve salınımdan sonra devam etmek rahatsızlık verecektir.
 
Ancak bazı kadınlar aynı zamanda vajinal uyarı ile de orgazma ulaşabilmektedir. Bir takm araştırmacılar G-noktasını öne çıkarmaktadır, ki bu nokta vajinanın ön duvarında lokalizedir veya pubik kemiğin bir veya iki inç arkasındadır.
 
Bu araştırmacılar uyarıldığında, G-noktasında yoğun seksüel haz uyardığını düşünmektedir. Ancak araştırmacılar arasında tüm kadınlarda bu noktanın bulunduğuna dair evrensel bir uzlaşma yoktur.
 
Kadınlar aynı zamanda memeleriyle ve vücutlarının diğer noktalarıyla veya hiç dokunmadan görsel hayal kurarak da orgazma ulaşabilmektedir.
 
Araştırmacılar spinal kord dışında, sensörü vagus siniri yolunda direk beyine bağlanan, kadınların orgazmına katkı sağlayan bir yol bulmuştur. 
 
Kadınlarda orgazmı oluşturan birçok sinir yolağı var.
 
Kadın orgazmı: Orgazma ulaşma problemi
 
Kadınların orgazma ulaşmasını engelleyecek bir takım fiziksel problemler vardır fakat seks araştırmacıları bir orgazmı engelleyen şeylerin çoğunun kadınların psikolojisini bloklayan şeylerden oluştuğunu düşünmektedir.
 
Bir kadın korku, suç, dikkat dağınıklğı, anksiyete veya kontrol kaybı nedeniyle seksüel uyarana tamamen odaklanamayabilir. Amerikan kadınlarının çeyreğinin orgazm olma sorunu yaşadığı düşünülmektedir.
 
Doktorlar ve seks terapistleri kadınların orgazmı bloklayan bu etkenlere karşı birçok terapiyle yardım etmektedir.
 
Yönlendirilmiş mastürbasyon, cinsel eğitim ve davranışsal terapi eğer kadın orgazma ulaşamazsa bir kadının araştırmak isteyebileceği yöntemlerdir.
 
Kadınlar G noktasının daha iyi uyarımını sağlamak için bir vibratör veya seks aleti kullanmak isteyebilir.