Tuvalet eğitimi çocuğa 18-24 ay arasında verilmesi gereken bir eğitimdir.

İlk aşamada çocuğun nereye yapacağına karar verilir ve lazımlık kullanımı bu sürecin geçirilmesini daha kolay hale getirebilir.

Bu süreçte ebeveynlerin yaptığı temel hatalar:

Temizlik aşamasında kızmak, Bebek bezlerini istikrarlı kullanmamak, Zamanından önce  ya da sonra öğretmeye çalışmaktır.

Hangi çocuklar tuvalet eğitimini zor öğrenir?

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan çocuklar, Zeka veya gelişimsel olarak geriliği olan çocuklar, Otizm gibi biyolojik rahatsızlığı olan çocuklar, hiç öğrenemeyebilir, Kas problemi olan çocuklar,  Çocukluk çağı depresyonu ve kaygı bozukluğu olan çocuklar daha zor ya da geç öğrenebilir.

Ailenin yapması gereken şeyler :

Öncelikle bütün ebeveynler ve çocuk için zor atlatılan bir süreç olan tuvalet eğitimi esnasında sabırlı olmalı ve acele etmemelisiniz. Çocuk eğitim sürecinde tutamadığında ya da kaçırdığında kesinlikle kızmayın, öfkelenmeyin ve ceza vermeyin. Nötr kalarak uyarıda bulunulabiliriz. 

Çocuğun temizlenmesine yardım edin ve istikrarlı bir şekilde süreci kontrol etmeye devam edin. Eğer bu konuda zorlanıyor ve çocukla işbirliği kurmada sıkıntı yaşıyorsanız kesinlikle bir uzman desteğine başvurarark, çocuğun gelişimsel bir problemi ya da paralel ilerleyen bir olumsuz psikolojik yatkınlığı olması konusunda farkındalık kazanarak önlemler almalısınız.