Son yıllarda dünyada ve ülkemizde işsizlik oranında görülen artış ciddi bir sorun haline gelmiştir. Bu sorun ülkelerin ekonomik gelişimlerini olumsuz yönde etkilemekle birlikte, toplumda endişe oluşmasına sebep olmaktadır. İşsizlik oranındaki artışın temel sebepleri olarak ekonomik büyümenin yavaşlaması, yatırımların azalması, ihracat düşüşü, döviz kurlarındaki dalgalanmalar, yüksek enflasyon ve pandemi gibi küresel etkenler bulunmaktadır.

İşsizlik oranlarındaki yükselmenin kısa ve uzun vadede ekonomik gelişmeyi olumsuz yönde etkileyeceği bilinmektedir. Ayrıca bu durumun normal bir sonucu olarak tüketim harcamalarının azalması ve vergi gelirlerinde düşüş gözlemlenebilir. Yazımız içerisinde işsizlik sorununa karşı bireysel olarak alınabilecek önlemlere değineceğiz ve Türkiye’deki işsizlik sorununu sürdürülebilir bir şekilde çözme yollarını tartışacağız.

İşsizliğe Karşı Alınabilecek Bireysel Önlemler

Eğitim hayatının daha henüz başında olan bir öğrenci, üniversiteden mezun olmak üzere olan bir aday veya işinden yeni ayrılmış bir çalışan olabilirsiniz. Hangi durumda olursanız olun, işsizlik gibi küresel bir soruna karşı bir birey olarak alabileceğiniz bazı önlemler bulunmaktadır. Bu yöntemlere geçmeden önce iş başvurularında kullanılan CV isimli dökümanlar hakkında kısa bir bilgi vermek istiyoruz.

CV’ler iş arayan adayların eğitim hayatlarını, iş tecrübelerini, niteliklerini ve kişisel bilgilerini yansıtan dökümanlardır. Bu dökümanlar adaylar tarafından hazırlanır ve iş başvurularında işverenlere gönderilir. İşverenler ise en doğru adayı seçmek için bu dökümanlar üzerinde inceleme yapar. Bu süreçte iş arayan bireyin dikkat etmesi gereken ilk nokta, CV’sini en etkili şekilde oluşturma yöntemlerini öğrenmektir.

Doğru şekilde oluşturulan bir CV, yapılan iş başvurularından olumlu cevap alınması için etkin bir rol oynar. CV düzenleme konusunda bir tecrübeniz bulunmuyor olabilir. Bu durumda, Jobseeker gibi alanında profesyonel olarak hizmet veren internet sitelerini ziyaret edebilir ve tecrübeli kişilerden destek alma seçeneğini değerlendirebilirsiniz. Böylece diğer adaylarla sert rekabetin yaşandığı iş bulma süreci içerisinde, niteliklerinizi en doğru şekilde nasıl yansıtabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Etkili CV oluşturmak her ne kadar önemli bir adım olsa da, birey yeterli bir seviyede donanım geçmişine sahip değilse bu durum iş bulma sürecini olumsuz etkiler. Gösterişli bir hediye paketinin içerisinde, beklentileri karşılayacak ölçüde bir hediye olması hedeflenmelidir. Bu hedef doğrultusunda da bireyin bulunduğu sektörde aranan nitelikleri kazanması gerekir.

Bu nitelikleri kazanmak için sahip olduğunuz bilgi ve deneyim seviyesini göz önünde bulundurarak, kişisel eksikliklerinizi tespit edebilirsiniz. Hangi niteliklerin iş dünyasında sizin için faydalı olacağını öğrenmeye çalışabilirsiniz. Belirlediğiniz nitelikler doğrultusunda ücretli veya ücretsiz olarak açılan sertifika programlarına katılım sağlayabilir ve kendinizi geliştirmeye başlayabilirsiniz.

Günümüzde küçük kuruluşların bile farklı ülkelerdeki diğer kuruluşlarla aktif olarak iletişime geçtiği bilinmektedir. Bu durumda yabancı dil öğrenmeye başlamak ve iyi bir seviyede ilgili yabancı dili konuşabilmek, sizin için büyük bir avantaj olabilir. Bu avantajı kullanmak için bireysel disipline sahip olmanız ve her gün birkaç saat çalışma yapmanız gerekebilir.

Bireyin kendisini yeterli seviye geliştirmesi ve ekstra niteliklere sahip olması, aynı sektörde bulunan diğer çalışanların güçlü bir rakibi olması anlamına gelir. İşverenler de açtıkları pozisyon için en donanımlı personeli takımlarına dahil etmeyi hedefler. Bu yöntemlerin hepsi temelde bireyin kendisini ne kadar geliştirdiği ile alakalıdır.

Ek bir bilgi olarak niteliklerinizin yeterli seviyede olduğunu düşünüyorsanız, yurt dışındaki iş ilanlarına başvuru yaparak evden çalışma seçeneğini değerlendirebilirsiniz. Böylece döviz ile maaş alma fırsatını elde edebilir ve ekonomik anlamda ülkemizdeki standartlara kıyasla daha yüksek ücretler kazanabilirsiniz.

İşsizlik ve Sürdürülebilirlik

İşsizlik oranındaki artış ülke ekonomisi için ciddi bir yük oluşturur. Kısaca özetlememiz gerekirse işsiz sayısının artması, devletin sosyal yardımlar ve işsizlik sigortası gibi harcamalarını da doğru orantılı olarak artırmaktadır. Bu durum devlet bütçesini zorlayabilir ve toplumsal refah düzeyinin düşmesine sebep olabilir.

Türkiye’de işsiz kişi sayısının önümüzdeki süreç içerisinde nasıl ilerleyeceği ise merak konusudur. Bu konu hakkında olumlu düşünenler işsizlik sayısının azalacağı yönünde yorum yaparken, olumsuz düşünenler ise işsiz sayısını artış göstereceğini öne sürmektedir. Konu resmi verilerle ele alındığında ise 2023 yılının Ocak ayında Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan işsizlik oranı %9,7 seviyesindedir.

Bu oran 2019 yılında %13,7 olarak açıklanmıştır. Açıklanan verilere dayanarak geçtiğimiz 4 sene içerisinde işsizlik oranında bir düşüş yaşandığı gözlemlenmektedir. Fakat her ne kadar bir düşüş yaşansa da, her 10 kişiden 1’inin işsiz olduğu anlaşılmaktadır. İşsizlik oranında sürdürülebilir bir düşüş yaşanması için izlenebilecek bazı yöntemler vardır.

Bu yöntemlerin başında, okullarda verilen eğitimin kalitesi gelmektedir. Eğitim yöntemlerine ve mesleki hazırlığa daha çok yatırım yapılarak, öğrencilerin eğitim kurumlarından nitelikli bir şekilde mezun olması hedeflenebilir. İşgücünün kalitesi arttıkça yeni mezun olan adaylar iş hayatına daha kolay atılabilir. Günümüzde üniversiteden mezun olup iş bulamayan birçok genç bulunmaktadır. Bu gençlerin birçoğu emeklerinin boşa gittiğini düşünerek gelecek hayatları hakkında kaygı yaşamaktadır.

Bir diğer yöntem ise ekonomik gelişimi hedeflemektir. Ekonomik büyümenin kontrollü ve hızlı bir şekilde ilerlemesi, yatırım ve ihracat miktarlarındaki artış ile doğru orantılıdır. Ekonomik büyümenin hızlanarak artması, yeni potansiyel iş imkanlarının ortaya çıkmasına yardımcı olacaktır. Ülkemizdeki nüfusun büyük bir kısmını genç nüfusun oluşturması, bu iş imkanlarından faydalanabilecek birçok kişi olduğunu gösterir.

İhracat rakamlarında artış gerçekleşmesi için yerel üretimin artması sağlanmalıdır. Temel besin ihtiyaçlarından teknolojik cihazlara kadar ülkemizde satılan binlerce yabancı markalı ürün bulunmaktadır. Bu ürünlerin belirli bir program dahilinde yerel olarak üretilmeye başlanması ve fazla üretilen ürünlerin yurt dışına satılması, birçok farklı iş kolunun doğması için gerekli olan dinamikleri sağlayacaktır.

Ayrıca planlı bir araştırma yapılarak küçük, orta ve büyük işletmelere verilen desteğin artırılması hedeflenebilir. Bu işletmeler geliştikçe yeni potansiyel iş fırsatlarını sunar ve bu durum işsizliğin önüne geçmek için etkin bir rol oynayabilir. Bununla birlikte işyeri açmak isteyen kişilere sağlanan destekleri artırmak, yeni iş fırsatlarının ortaya çıkmasını için iyi bir adım olabilir.

Son olarak ekonomik gelişmelerdeki istikrarın iş dünyasını doğrudan etkilediği de unutulmamalıdır. Ekonomik istikrar aynı zamanda yabancı yatırımcıların ülkemizde iş kurması ve yatırım yapması için gerekli olan güven ortamını sağlar. Yapılan yatırımlar ve ülkeye giren döviz miktarındaki artış, yeni iş kollarının oluşması için oldukça önemli bir rol üstlenir.

Özet

Ülkemizde ve dünyada işsizlik, gittikçe büyüyen bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sorunu çözmek için bireylerin kendilerini geliştirmesi, devlet kademelerinin ise koruyucu önlemler alarak destekleyici politikalar izlemesi gerekir. Bireysel olarak kişiler bulundukları sektör içerisinde aranan bir personel olmayı hedefleyerek eksiklerini tespit etmeli ve aranan bir personel olmak için donanımlı bir pozisyona gelmek için gelişimlerini sürdürmelidir.

İşsizlik problemi uzun vadede çözülebilecek bir sorundur. Bu probleme karşı alınabilecek önlemlerin net bir şekilde belirlenmesi, belirlenen bu önlemlere sadık kalınması ve sonuç olarak toplumsal gelişimin ön planda tutulması gerekir.

Ayrıca ekonomik istikrarın sağlanması için çalışmalar yapılması, yerli üretimi artırmak için yeni yöntemlerin geliştirilmesi, yerli ve yabancı yatırımcılara verilen desteklerin gözden geçirilmesi oldukça önemlidir. Tüm bu bilgilerle birlikte iş bulma sürecinin bir şans olmadığı ve bireyin kendi nitelikleri doğrultusunda iş bulabileceği de unutulmamalıdır.