Kâğıt irsaliye ile aynı niteliğe sahip fakat dijital ortamlarda düzenlenen belgelere e-İrsaliye denir. Elektronik ortamlarda düzenlenmekte olan bu belgeler, ticarette mal sevkiyatının beyanı için kullanılır.

Kâğıt formundayken sevk irsaliyesi olan bu belge, dijital ortamda da sevk irsaliyesi üzerinden değerlendirilir. Ürün veya hizmet satın alan kişiye verilmekte olan bu belge, çevre duyarlı bir yaklaşım sergilemek ve dijitalleşmeyi yaygınlaştırmak için de kullanılır.

e-İrsaliye, işletmelerin mal gönderimlerini hızlandıran ve sevkiyat süreçlerini dijital kanallar yoluyla kolay bir şekilde takip etmeyi sağlayan bir sisteme sahiptir. Bu sistemin diğer muhasebe sistemlerine entegre çalışabilmesi, mali süreçlerin beraberinde yürütülebiliyor olması da önemli bir noktadır.

Ticaret süreçlerini çok daha verimli bir noktaya taşıyan e-İrsaliye, finans ve muhasebe alanındaki diğer işlemlerle birlikte değerlendirilen bir belgedir. Dijital kanallar sayesinde kolay arşivleme sağlama, kayıp riskinden kaçınma gibi avantajlar elde etmeyi sağlayan dijital irsaliye ile her türlü evrak korunumu da sağlanabilir.

Bu bakımdan arşivleme, koruma ve depolama alanından tasarruf etme gibi gerekçelerle de e-İrsaliye sistemlerinin sık kullanıldığını görmek mümkündür.

e-İrsaliye ne işe yarar?

e-İrsaliye, kâğıt üzerinde iletilen irsaliye sistemleri ile aynı şekilde çalışır. İşletmelerin mali süreçlerini daha modern, hızlı ve verimli hâle getirmekte olan e-İrsaliye; muhasebe süreçlerini kolaylaştırıyor oluşuyla da dikkat çeker. Elektronik veri girişi sayesinde hata oranını azaltan, süreçleri çok daha pratik bir şekilde yürütmeye yardımcı olan e-İrsaliye; mal sevkiyatına dair gerçek zamanlı bilgi sunuyor oluşu sayesinde de oldukça avantajlıdır.

Gönderilerin bulunduğu yeri, ürün veya hizmetlerin ulaşma süresini takip etmeyi sağlayan ve hem müşteri hem de şirket açısından mal sevkiyatının devamlı kontrol altında tutulabilmesini mümkün kılan e-İrsaliye, hukuki geçerliliği sayesinde de pek çok ülkede aktif olarak kullanılır. Pek çok işverenin bu sisteme geçerek hem çevre dostu bir tutum izlediğini hem de pratik bir şekilde irsaliye süreçlerini sürdürdüğünü görmek mümkündür.

e-İrsaliye kullanma avantajları nelerdir?

e-İrsaliye sistemlerini kullanmanın kişilere ve şirketlere sağlamış olduğu pek çok avantaj bulunur. Bu avantajlar şu şekilde sıralanabilir:

●       Şirketlerdeki kâğıt israfından ve gereksiz tüketimden kaçınmayı mümkün kılması bu sistemin en önemli avantajıdır. Hem doğayı koruyan hem de şirketlerin irsaliyeye ayırdığı bütçede tasarrufa gitmesini sağlayan e-İrsaliye sistemleri, elektronik ortamlardaki işlemlerin de hızla halledilmesini mümkün kılar.

Futbolun Yıldızlarını Parlatan Ekipmanlar: Sahada Fark Yaratan Seçimler Futbolun Yıldızlarını Parlatan Ekipmanlar: Sahada Fark Yaratan Seçimler

●       Şirketler arası bilgi ve irsaliye akışının hızla ilerlemesini sağlayan e-İrsaliye, kargolama gibi ekstra masrafların da önüne geçmeyi sağlar.

●       Toplu e-İrsaliye indirme ve paylaşma işlemleri de dijital sistem sayesinde kolaylıkla gerçekleştirilebilir. 

●       Muhasebe programlarına tam entegrasyon sağlayan e-İrsaliye, sevkiyatların hızlanmasını da mümkün kılar.