Kaymakam Güldibi:''Ormanlara sahip olmak kadar, korumak da önemli''

Orman Bölge Müdürü Acer: 'Mersin'i dünya reçine merkezi haline getireceğiz'

Türkiye'nin ilk Bal Ormanı, Tarsus'un Dedeler köyünde 'Eshab-ı Kehf Bal Ormanı' olarak düzenlenen törenle açıldı.

Kaymakam Orhan Şefik Güldibi, etkinlikte yaptığı konuşmada, orman bakımından mersin bölgesinin oldukça zengin bir bölge olduğunu belirterek, bal üretimine dönük tahsis edilmiş orman varlıkları açısından Mersin olarak o yönde de bundan böyle iddialı olacaklarını söyledi.

Ormanların genel çerçevede düşünüldüğünde bir ülkenin en önemli ve anlamlı gelişmişlik göstergelerinin başında geldiğini belirten Güldibi, ''Yalnızca ormana sahip olmak yetmiyor. Onları en iyi şekilde korumak ve daha büyük olanaklara kavuşturmak gerekiyor. Bölgemizde ormanlar oldukça önemli zenginliktir. Türkiye'nin ilk bal ormanının Tarsus'umuzda açılması oldukça anlamlıdır'' dedi.

Orman Genel Müdür yardımcısı İsmail Üzmez, dünyada orman alanlarının hızla azalması üzerine kentlerin akciğeri konumundaki ağaçlandırma için BM'in toplanarak Orman Günü ilan ettiklerini belkirterek, ormanların korunması ve arttırılması konusunda canla başla çalıştıklarını söyledi.

Dünyada yılda 13 milyon hektar orman alanı azaldığını belirten Üzmez, bu nedenle insanlığın azalan orman alanlarına karşı yoğun bir mücadele içinde olması gerektiğini dile getirdi.

Bal Ormanları kurarak arıcılığa da farklı bir boyut kazandırdıklarını belirten Üzmez şunları kaydetti:

''Eskiden ormanlara arıcılar fazla yaklaştırılmazdı. Şimdi ise farklı bir boyut kazandırıyoruz. Arıların en iyi şekilde beslenebilecekleri tüm faydalı ağaçlardan arıcıları, arıları faydalandırıyoruz. Ormanın insanlara 6 binden fazla katkısı var. Temiz hava, su, erozyonun önlenmesi. Bunları parayla ölçemeyiz. Bugün kanserden birçok hastalığa kadar çok sayıda hastalığın tedavisinde kullanılan bitkiler ormanlarda yetişiyor. İlaç ve kozmotik sanayi başta olmak üzere birçok sektörün hammadesi ormanlardaki bitkiler. Ormanlarımızın ekonomiye de çok büyük katkısı var. Ülkemizde ilk bal ormanını Tarsus'ta açmanın mutluluğunu yaşıyoruz.''

Mersin Orman Bölge Müdürü Abdurrahman Acer ise 1952 yılında kurulan Mersin Orman Bölge Müdürlüğü'nün Türkiye'de birçok alanda ilk'lerin sahibi olduğunu söyledi.

Acer, Mersin'e bu yılın sonuna kadar 20 adet Bal Ormanı kuracaklarını belirterek, ''Bal ormanlarıyla devlet ormancılığından, millet ormancılığına geçiyoruz. Organik ve kaliteli bal üretimini bal ormanlarıyla sağlayacağız. Dedeler köyümüzde 21 parselden oluşan 250 hektar alanda 100 arıcının yararlanacağı, 6 bin 250 kovan kapasiteli bal ormanımızı açmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Mersin'i Türkiye'nin fidan ihraç merkezi yapacağız. Mersin'imizi dünya reçine merkezi haline getireceğiz'' dedi.

Etkinlikte, Orman Genel Müdür yardımcısı Üzmez, Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu adına Tarsus Kaymakamı Orhan Şefik Güldibi ile Dedeler köyü muhtarı Yusuf Erol'a katkılarından dolayı plaket verdi.

Daha sonra Bal ormanının açılış kurdelası kesilerek, fidan dikimi yapıldı.

Etkinliğe Kaymakam Orhan Şefik Güldibi, Orman Genel Müdür yardımcısı İsmail Üzmez, Orman Bölge Müdürü Abdurrahman Acer, Tarsus Jandarma komutanı Yüzbaşı Hakan Vural, Mersin Orman Bölge müdür yardımcıları, şube müdürleri, Tarsus Orman İşletmesi Müdürü Mehmet Fulin yönetim kurulu üyeleri, AK Parti İl Genel Meclis üyeleri, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.