Tarsus Ziraat Odası Başkanı Ali Ergezer, Tarsus Belediyesi ve Alata Bahçe Kültürleri Müdürlüğü ile birlikte, 785 dekar alanda 'Süs bitkileri' üretimi yapmak için hazırlıklara başladıklarını söyledi.
Ali Ergezer, bir süre önce Alata Bahçe Kültürleri İstasyonu Müdürlüğü'nde yaptıkları toplantıda, Köy Hizmetlerine ait olan ve Tarsus'un Yenice beldesinin Topçu mevkiindeki 785 dekar alanın süs bitkileri yetiştiriciliği için çok uygun bir arazi olduğunu belirterek, ''O toplantıda, halen üzerinde buğday ekimi yapılan ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına ait olan 785 dekar arazinin tahsis, kamulaştırma yada Tarsus Belediyesi tarafından satın alınması durumunda 'Süs bitkileri üretim merkezi' olarak değerlendirmek istiyoruz'' dedi.
Türkiye'de ve özellikle Tarsus'ta toprağın çok verimli ve bereketli olduğunu, iklim koşulları, toprağın yapısının tarıma son derece elverişli olduğuna dikkat çeken Ali Ergezer, süs bitkilerinin son derece kârlı bir iş olduğunu, Türkiye'de bu sektörde süs bitkileri üretimi yapan küçük aile işletmeleri olduğu gibi, ihracata yönelik büyük işletmelerin de bulunduğunu, söz konusu arazi üzerinde son derece verimli bir üretim gerçekleştirilebileceğini kaydetti.
Türk çiçekleri ve bitkilerinin kalitesiyle dünyada aranan çiçekler arasında yer aldığını, Türkiye'nin iklim ve toprak yapısı bakımından süs bitkileri yetiştirmeye en uygun ülkelerden birisi olduğuna dikkat çeken Ergezer, ''Süs bitkileri ve çiçekleri son derece kazançlı ve pazarı kolay olabilecek bir sektör. Türkiye'nin ihtiyacı olan süs bitkilerini burada yetiştirmek mümkün.
Tarsus Belediyesi ve Alata Bahçe Kültürleri Müdürlüğü ve Tarsus Ziraat Odası olarak bu projeyi hayata geçirmek için kolları sıvadık. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na ait olan 785 dekar arazinin öncelikle tahsis edilmesini, yada kiralama yöntemiyle verilmesini arzu ediyoruz. Süs bitkileri, park ve bahçelerde, yol ağaçlamalarında, refüjlerde, sitelerin bahçeleri, evlerin balkonları başta olmak üzere kullanım alanı çok olan bitkilerdir. Yeşil veya renkli yaprakları, çiçekleri ve meyveleriyle oldukça büyük ve hoş etki yaratırlar'' dedi.
Ergezer, projenin hayata geçmesi halinde, burada süs bitkilerinin fidan ve çiçeklerinin de yetiştirileceğini, bu proje konusunda Tarsus Belediyesi ve Alata Bahçe Kültürleri Müdürlüğü ile ön çalışmaları sürdürdüklerini belirterek, şunları kaydetti;''Süs bitkileri üretiminin getirisi çok büyük. Çiftçilerimizi süs bitkileri üretimi konusunda teşvik etmek istiyoruz.
Topçu mevkiindeki arazi, yapılacak olan Çukurova havaalanına çok yakın olması nedeniyle yurtdışına pazarlanmasına da kolaylık sağlayacak. Ayrıca turizme açılacak olan Tarsus-Kazanlı bölgesine dışarıdan gelecek olan turistlere de tanıtıp, pazarlayabiliriz. Projeyi gerçekleştirdiğimiz takdirde, süs bitkileri üretiminin bölgemizde yapılacağını en iyi şekilde duyurabiliriz.
Temennimiz arazinin Bakanlık tarafından tahsisi. Tahsis olmaz ise kiralandırılması ve son olarak Tarsus Belediyesi'nin bu araziyi satın almasıdır.''
-''İstanbul Lale'sini Tarsus'ta yetiştirmek istiyoruz''
Ergezer, sadece Tarsus'ta 50 binin üzerinde konut bulunduğunu, süs bitkileri ile ilçedeki tüm evlerin balkonlarının süs bitkileri ile güzelleşeceğini, begonya, lale, yasemen, orkide, menekşe, akasya, sümbül, zambak gibi süs bitkileriyle Tarsus'un bir başka anlam kazanacağını belirterek, ''Süs bitkileri yetiştirmek, meyve sebze ve hububat gibi para kazandıran tarımsal bir sektördür.
Süs bitkileri alıcısı, satıcısı ve tüketicisi olan tarımsal sektördür. İstanbul lalesini Tarsus'ta yetiştirmek istiyoruz. Bu proje hayata geçtiği takdirde Tarsus, süs bitkileri üretimi ve fidancılığında da aranan bir şehir olacak'' şeklinde sözlerini tamamladı.