Mersin Haber / Tarsus Ziraat Odası Başkanı Ali Ergezer, yaptığı açıklamada, ekim alanları her geçen yıl artan malta eriğinin, bu yıl geçen yıla göre fiyatını yaklaşık iki katı artırdığını belirtti

Anavatanı Çin olamasına rağmen ılıman kuşağın hemen her yerinde yetiştirilen malta eriğinin (yenidünya), Mersin'in Tarsus ilçesinde, geleneksel ürünlerden alternatiflere yönelen üreticiyi sevindirdiği bildirildi.

Tarsus Ziraat Odası Başkanı Ali Ergezer, muhabirine yaptığı açıklamada, ekim alanları her geçen yıl artan malta eriğinin, bu yıl geçen yıla göre fiyatını yaklaşık iki katı artırdığını belirtti.

Ergezer, geçen yıl kilosu bahçede 50 kuruş ile 60 kuruş arasında satılan malta eriğinin, bu yıl kalitesine göre 80 kuruş ile 1 lira arasında değişen fiyatlarla alıcı bulduğunu ifade etti.

Tüketiciye kilosu 1-2 lira arasında ulaşan malta eriğinin üreticisinin mutlu olduğunu belirten Ergezer, ''Malta eriğinin anavatanı Çin olamasına rağmen ılıman iklim kuşağına sahip her yerde yetişebiliyor. Sulu ve lezzetli meyveleri dalında alıcı buluyor. Bu yıl fiyatının da artması ekim alanlarına önümüzdeki yıllarda olumlu yansıyacak'' dedi.

Ergezer, ilçede 5 bin dekarlık alanda yetiştirilen malta eriğinde bu yıl 22 bin ton rekolte beklendiğini kaydetti.

Üreticilerin, geleneksel ürünlerden alternatiflere yönelince karlılığı yakaladığını vurgulayan Ergezer, şöyle devam etti:''Çiftçimizde komşunun ektiğini ekme alışkanlığı vardı. Ancak, görüldü ki ürünlerin pazar payını artırmasında arz talep dengesi önemli bir unsur.

O yıl hangi ürün üreticiye kazanç sağladıysa etkisi yıl da aynı ürünün ekilmesinin yanlış olduğu anlaşıldı. Şimdi üreticiler daha bilinçli olmaya başladı, pazar araştırmaları yapılıyor.

Ekilen bir üründe doyum noktasına ulaştığında başka ürüne yönelmek lazım. Öncelikle arz ve talep dengesi göz önünde bulundurulmalı. Nitekim, yöremizde önce nar, sonra malta eriğinde aynı durum söz konusu oldu.

Nar bahçeleri doyurucu noktaya ulaştı, sıra şimdi malta eriğinde. Bu üründe de talebi karşılayacak kadar ekim yapılırsa üretici de ülke ekonomisi de kazanır. Şimdi, çiftçilerimize daha çok malta eriğini öneriyoruz.''

Bu arada, 1970'li yıllarda çoğunluğu batı Akdeniz ve Ege'de olmak üzere toplam 3 bin 500 ton olan malta eriği üretiminin, 2000'li yıllardan itibaren 10 bin tonu aştığını, her geçen yıl da artış gösterdiği kaydedildi.