Meclis toplantısına ait gündemlerin tamamlanması ardından meclis üyelerinin sektörlerine ait sorunların görüşüldüğü toplantıda Borsa Meclis Başkanı Murat Kaya, 14 Eylülde yayınlanan 5488 sayılı Tarım Kanunu’nun 7. maddesine dayanılarak hazırlanan ve tarımsal üretimin planlamasına yönelik usul ve esasları düzenleyen yönetmelik kapsamında bilgilendirmede bulundu. 

Tarsus Üniversitesi ziyaretinden bahseden Borsa Meclis Başkanı Murat Kaya, sözlerine şu şekilde devam etti, “   Sayın rektörümüze, kısa zamanda üniversitemizi hayal edilenin üstünde bir konuma taşıdığı ve emekleriniz için teşekkür ettik. 2023-2024 eğitim-öğretim yılının Tarsus Üniversitemizin akademik ve idari personeli, öğrencileri başta olmak üzere bizlere güvenip evlatlarını Tarsuslulara emanet eden aileler ve Tarsus’umuz için hayırlara vesile olmasını temenni ettiğimiz yönetim kurulu üyelerimizle birlikte ziyaretimizde önümüzdeki süreçte Tarsus Üniversitesi ve Tarsus Ticaret Borsası iş birliği kapsamında gerçekleştirilecek proje ve faaliyetleri konuştuk. 

Değerli meclis üyelerim, bildiğiniz üzere yeni bir yönetmelikle bitkisel üretim planlaması yasalaştı. Bizim için tarım en önemli mesele olmalıydı. Tarım arazilerinin korunması ve amacı dışında kullanımının önüne geçilmesi için hem zorlayıcı hem de özendirici düzenlemeler gelmeliydi. Özellikle tarımsal üretimde verimliliğin artırılması için planlamanın önemi, katma değerli ürünlerin desteklenmesi kapsamında kararlı hareket edilirse ve düzenlemelerin tespitinde tüm paydaşların bilgisine başvurulursa etkin sonuçlar alınacağına inanıyorum. 

Bir diğer konuda; 

Uzun yıllar 'Âtıl tarım arazileri ekilsin', 'Boş arazi kalmasın' gibi söylemlerin yaygın kullanılmaktaydı. 5 Nisan 2023'te Resmî Gazete ‘de yayımlanan yasa ile anneden, babadan, kalan tarla, toprak, bağ 2 yıl içerisinde herhangi bir toprak parçası işlenmiyorsa, kiraya vermiyorsa, kendi üretmiyorsa, herhangi bir sebeple işlenmiyorsa o toprak en yakın yerleşim yerinden başlamak üzere dijital kiralama yöntemiyle kiralanacak, Onun da kazancı kişi ya da kişilerin banka hesabına yatırılacak.” şeklinde sözlerini tamamladı. 

Meclis üyesi ve Yağlı Tohumlar İhtisas Komisyon üyesi olarak komisyon adına konuşan Burak Şendağ ise, toplantıda sektörünü yakından ilgilendiren zeytinyağı ihracatına getirilen yasaklama ve kısıtlamalar oldu. 

Şendağ, komisyonu adına hazırladığı sunumda, Ticaret Bakanlığı’nın resmi açıklaması ile 1 Ağustos-31 Ekim tarihleri arasında 3 ay süre ile dökme ve varilli zeytinyağı ihracatı durdurulduğuna vurgu yaparak, Zeytin yağ ihracatına getirilen yasaklama ve kısıtlamalar Türk zeytiyağı ihracatçısının Pazar payının azalması anlamına geldiğini ifade etti. 

Şendağ; “Son iki yılda 3.kez bu kısıtlamayla karşı karşıya geliniyor. İhracatçı firmaların uluslararası pazarda ticari itibarının zedeleniyor. Ambalajlı zeytinyağı pazarında rekabet halinde olduğumuz ülkeler, bu işi çok uzun yıllardan beri yapıyorlar. Bizim bunu Türkiye olarak birden gerçekleştirmemiz çok zor.

Aynı zamanda ihracat yasağı konusunda öncesinde herhangi bir bilgilendirmede bulunulmadığı için üyelerimizin limanda bulunan yüklemeleri de beklemektedir. Bu durum alıcı firmalarla ihracatçılarımız arasında ciddi sıkıntıya sebep olmaktadır. Bu uygulamanın tekrar değerlendirilmesi ve sektörümüzü, İhracatçılarımızı sıkıntıya düşürecek, ekonomilerini bozabilecek kısacası firmaların iflas etmesine neden olabilecek bu süreçleri bir daha yaşamak istemiyoruz “dedi.