Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Mersin şube Başkanı Mustafa Yavuz, kaçak akaryakıtın önüne geçilmesi için önerilerinin dikkate alınmasını istedi.

Mustafa Yavuz, ''Kaçak akaryakıt kullanımı önlenmek isteniyor mu? Cevap hayır ise diyecek bir şeyimiz yok. 24 saat kesintisiz bu sektörün içinde olan ve bu haksız fiat rekabetiyle yüz yüze bulunan biz bayiler ve PÜİS olarak sunduğumuz önerilere kulak verilmesini istiyoruz. Çünkü akaryakıta yapılan her zam biraz daha kaçakçılığı ve kayıt dışılığı artırıyor. Yapılan her zam Legal ve illegal yakıt arasındaki rakam büyüyor ve bir nevi illegallik teşvik edilmiş oluyor'' dedi.

Başkan Mustafa Yavuz, ''Örnek vermek gerekirse, legal yakıtın litre fiatı 3.96 iken, İllegal yakıtın litre fiatı 2.96 civarında olduğu söyleniyor. Aradaki fark ise 1 Tl. civarındadır. Biz her platformda söylüyoruz, bu fark olduğu sürece her köşe başına bir güvenlik gücü de dikseniz bu kaçağı önleyemezsiniz. Eğer vergi gelirini artırmak, akaryakıt kaçakçılığını önlemek ve haksız rekabetin ortadan kaldırılması istiyorsa kesinlikle vergi indirimi yapılması şarttır. Yasal ve kaçak yakıt arasındaki fark ortadan kaldırıldığı anda kaçak diye bir şey kalmaz kendiliğinden biter'' diye konuştu.

1 litre motorinin bayiye geliş fiyatının 1.88 Tl., özel tüketim vergisinin 1.30, KDV'nin 0.57, bayi kârının 0.21, kuruş, 1 litre motorin bedelinin 3.96 Tl. olduğunu, bu örneğin vergiden vergi alınan sistem olduğunu belirten Yavuz, ''Sektörün istediği ise mevcut ÖTV'nin  biraz indirilerek vergiden vergi alınmadan hesaplanmasıdır. 1 litre motorinin bayiye geliş fiyatı 1.88 Tl., KDV 0.34, ÖTV 1.30 Tl., yarıya indirilirse 6.50, Bayi kârı 0.21 kuruş, 1 litre motorinin olması gereken fiat ise 3.08 Tl'dir'' diyerek, şunları kaydetti:

''Vergi indirimi bütçe açığı oluşturacağı söylenebilir. Doğrudur. Ancak belirttiğimiz farktan dolayı kayıt dışında kalan ve hiç vergi alınamayan kesim otomatikman kaçak yakıtı bırakıp fiatı ucuzlamış olan kaliteli ve yasal ürünü kullanacaktır. Biz inanıyoruz ki, kaçaktan alınamayan vergiler indirimle oluşan açığı kapatacak kullanım daha artacak ve eskisinden daha da çok vergi toplanacaktır. Kaçağı önlemek için yazar kasa takılması istendi, taktık. Ulusal markır katılması istendi, kattık. Otomasyon kurulması istendi, kuruldu. Sonuçta, dürüst bayinin masrafı, kaçakçılığın ise kılıfı arttı. Sözün özü, sorunun kökten çözümü tek benzin, tek motorin, kdv ve vergi indirimidir.''