Mersin Limanı'nda yükleme, boşaltma ve nakliye işlerini yapan taşeron firmada çalışırken işten çıkarılan işçilerle, limanda görevli özel güvenlik görevlileri arasında gerginlik yaşandı.
Özelleştirildikten sonra PSA-Akfen ortak girişimi bünyesindeki Mersin International Port (MIP) tarafından işletilen Mersin Limanı'nda taşeron firmada çalışırken, ekonomik durgunluk ve iş hacimlerindeki düşüş gerekçe gösterilerek işten çıkarılan işçiler, liman (A) kapısı önündeki eylemlerini 124. gününde sürdürdü.
İşçiler eylemlerini sürdürürken, bu sabah işe gelen Türkiye Motorlu Taşıt İşçileri Sendikası (TÜMTİS) üyesi bir grup işçi, giriş kartları iptal edildiği için elektronik turnikelerden içeri giremedi.
Bunun üzerine özel güvenlik görevlileri ile içeriye girişleri engellenen işçiler arasında gerginlik yaşandı. Eylemlerini sürdüren işçilerin de arkadaşlarına destek vermesiyle artan gerginlik üzerine, liman (A) kapısı önüne Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'ne bağlı ekipler sevk edildi.
Giriş kapısı önünden uzaklaştırılmak istenen işçilerle polis arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. Bu sırada fotoğraf çeken bir kadın, polise kimlik göstermemekte direnince, ifadesi alınmak üzere polis merkezine götürüldü. İşçilerin tepki göstermesi üzerine TÜMTİS Genel Sekreteri Gürel Yılmaz işçileri sakinleştirmeye çalıştı.
Yılmaz, daha sonra yaptığı açıklamada, mücadelelerini 124 gündür sürdürmelerine karşın henüz bir sonuca ulaşamadıklarını söyledi. Sorunun çözümüne yönelik işverenle ısrarlı görüşme taleplerinin kabul edilmediğini savunan Yılmaz, şöyle konuştu:
''Bu da yetmezmiş gibi bugün 100 civarında olduğunu tahmin ettiğimiz sendikamız üyesi işçilerin içeri alınmadığını öğrendik. Bu işçiler hiçbir şey söylenmeden ve hiçbir hakları ödenmeden kapının önüne konuldu. MIP yetkilileri sorunu çözmek yerine çalışan işçilerin de içeriye girişine izin vermedi. Gerekçelerinin de limanda yükleme, boşaltma ve nakliye işlerini yapan taşeron firma ile sözleşmenin feshedildiği yönünde olduğunu öğrendik.''
Limandan bir yandan işçi çıkarılırken, diğer yandan yeni bir taşeron firma kurularak buraya yeni işçiler alındığı yönünde duyumlar aldıklarını öne süren Yılmaz, şunları kaydetti:
''Burada esas amaç, limandaki sendikal örgütlenmeyi engellemektir. Bu kaos böyle devam ederse, 148 ülkede örgütlü Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu'nun da (ITF) desteği ile sesimizi uluslararası arenaya taşıyacağız.''
Bir süre slogan atan işçiler, polisin güvenlik önlemi altında bekleyişini sürdürdü.