Mersin Haber / Mersin'den borularla Kuzey Kıbrıs'a su taşınmasını öngeren 'Kıbrıs Barış Suyu', 'Projenin patenti bende' diyen Dizayn Grup ile 'Hiçbir ilgileri yok' diyen Alarko Alsim'i karşı karşıya getirdi.

Kıbrıs'ın su sorununa çözüm bulmak amacıyla yaklaşık 14 yıl önce başlatılan ve isim babalığını rahmetli işadamı Üzeyir Garih'in yaptığı "Kıbrıs Barış Suyu" projesinin arkasından, ilginç bir kavga öyküsü çıktı. Proje için gerekli olan boruların üretimini üstlendiği açıklanan Dizayn Grup, projenin patent ve telif haklarının kendilerine ait olduğunu, 2 ay içinde de inşaata başlayacaklarını öne sürdü. Dizayn Grup Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Mirmahmutoğulları, proje için şu ana kadar 200 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını söyledi.

Projenin yürütücüsü Alarko Alsim ise Dizayn Grup'un kendi kendine gelin güvey olduğunu açıkladı. Alarko Holding Genel Koordinatörü Ayhan Yavrucu, "Projenin yürütücülüğü hâlâ bizde. Bakanlar Kurulu Kararnamesi var. Dizayn Grup burada kendine nasıl bir rol biçmiş ve bu rolün dayanağı nedir bunu bilmiyorum. Projenin borularını da Dizayn Grup üretmiyor" dedi.Bir türlü hayata geçirilemeyen projeyi sahiplenme yarışına giren iki grup sonunda mahkemelik oldu.

Yılan hikayesine dönen Kıbrıs Barış Suyu projesi çerçevesinde Mersin'in Anamur ilçesindeki Dragos Çayı'ndan Kıbrıs Geçit Köyü'ne 75 milyon metreküplük su taşınması hedefleniyor. 1998 yılında Bakanlar Kurulu kararı çıkmasına rağmen proje 1999 İzmit depremi ve arkasından gelen ekonomik krizler nedeniyle geçici olarak askıya alınmıştı. 3 başbakan, 3 bakan ve 2 cumhurbaşkanın gündemine gelen projeyle ilgili en önemli adımlardan biri 2005 yılında atılarak, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü ile anlaşma imzalandı.

Dizayn: Gerekli teknolojiyi biz çözdük

Genel yönetimini Alarko Alsim'in üstlendiği projenin karadaki kısmını Dolsar Mühendislik, denizdeki bölümünü İsveçli Sweco, deniz geçiş yapımını Hollandalı Van Oord Acz, kara işleri yapımını Alarko Alsim, deniz geçişi için gerekli olan boruların üretimini ise Dizayn Grup'un yaptığı açıklanmıştı. Hatta Dizayn Grup tarafından yapılan açıklamalarda, günümüzde hiçbir ülkede üretilemeyen bin 600 milimetre çaplı borunun, PN12.5 bar basınçta ve 500 metre tek parça olarak imal edildiği ifade edilmişti.

Dizayn Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mirmahmutoğulları da, projede dünyada ilk kez uygulanacak bir sistemi deneyeceklerini kaydederek, "Bunun teknolojisini biz çözdük ve patentini aldık. Güzergahta fay hattı olduğu için boru hattını asma köprü sistemiyle 250 metre derinlikte askıda tutacağız" demişti. Alarko Holding'in iddialarını reddeden Mirmahmutoğulları, projeyi en geç 2011 yılında faaliyete geçirmeyi planladıklarını, ancak hukuki süreç nedeniyle şu anda ayrıntılı bilgi veremeyeceklerini söylüyor. Dizayn Grup, internet sitesinde, üstlendiği projeler arasında Kıbrıs Barış Suyu Projesi'ni de gösteriyor.

Alarko: Boruları Dizayn Grup üretmiyor

Alarko Holding Genel Koordinatörü Ayhan Yavrucu iseprojenin Dizayn Grup ile hiçbir ilgisi olmadığını söylüyor. Bakanlar Kurulu kararına atıfta bulunan Yavrucu, "Onlarla hiçbir bağlantımız yok. Basın açıklaması yapsınlar da görelim, neye göre projenin boru işlerini yapıyorlar. Ona göre biz de yargıya gidip soracağız. Hangi esaslara göre yapacak bilmiyoruz" diye konuştu. Projenin normal rutininde yürüdüğünü ve DSİ'nin şu anda etüd çalışmaları yaptığını kaydeden Yavrucu, "DSİ etüdü bitirip 'başlayın' dediği anda başlayabilecek durumdayız. Bütün hazırlıkları bitirdik. İdareden haber bekliyoruz" dedi.

Alarko Alsim Kıbrıs Barış Suyu Projesi yürütücüsü Mehmet Halil Tuna da, Dizayn Grup'un konsorsiyumun içinde olmadığını ifade etti. "Dizayn Grup projeyi ben yapıyorum diyorsa doğru konuşmuyor. Onlar sadece mah