Türkiye'nin en önemli nar üretim merkezlerinden biri olarak öne çıkan Tarsus'ta nar hasadına başlandı.

Bu yılki nar hasadının 200 bin ton olması beklenirken, rekoltenin yüzde 85'inin ihraç edileceği, geri kalanının da iç pazarda satışa sunulacağı kaydedildi.

Bugün dünya nar üretiminde söz sahibi olan ülkenin İran olduğunu ve bu ülkede yıllık üretimin 600 bin tona ulaştığını kaydeden Tarsus Ziraat Odası Başkanı Ali Ergezer, Türkiye'deki yıllık nar üretimininse 350 bin ton olduğunu, bunun da 200 bin tonunu Tarsus ilçesinin tek başına karşıladığının altını çizdi.

Bugün gelinen noktada ilçe genelinde yaklaşık 2 milyon nar ağacı bulunduğuna işaret eden Ergezer, bu sayının önümüzdeki yıllarda önemli bir artış yaşanacağını dile getirdi. Bu yılki rekoltenin 200 bin tona ulaşmasını beklediklerini anlatan Ergezer, elde edilecek ürünün de yüzde 85'lik bir bölümünün başta Rusya olmak üzere Almanya, Hollanda, Ukrayna, İngiltere ve Fransa gibi Avrupa ülkelerine ihraç edileceğini, geri kalanınsa iç piyasada satışa sunulacağı bilgisini de verdi.

Tarsus'ta dikili olan nar ağaçlarının yaşına göre dönüm başına 2 ile 5 ton arası verim verdiğini, ağacın yaşının ilerlemesine bağlı olarak birim alandan elde edilen verimin de arttığını söyledi.

Dünya nar üretiminde İran'ın ilk iki sırayı aldığını, ancak bu ülkede son 2 yıldır virüs nedeniyle verim sıkıntısı yaşandığını hatırlatan Ergezer, bu nedenle de Türkiye'de ve özellikle de Tarsus başta olmak üzere Çukurova Bölgesi'nde üretilen narın rağbet gördüğünü belirtti. Ali Ergezer, "Bölgemizin narları dalında 80-90 kuruştan satılıyor. Önümüzdeki 5 yıl içinde Çukurova yöresi, nar üretiminde İran'ı geçecek. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın" dedi.

Ergezer, narın sanayide değerlendirilmesi noktasında bir takım girişimlerde bulunacaklarını, bu konuda da gerekli adımların bir an önce atılması beklentisi içinde olduklarını da sözlerine ekledi.