Tarsusluların bir hayali daha nihayet gerçeğe dönüşüyor. Tarsus-Kazanlı Turizm Bölgesinin ardından, Tarsus’a bağlı Kargılı köyüne yapılacak olan Çukurova Bölgesel havaalanının uygulama sözleşmesi imzalandı.

Devlet Hava Meydanları İşletmeleri Genel Müdürü Orhan Birdal, 145 milyon lirayı bulan kamulaştırma bedeli ve 357 milyon Euro'luk yatırım tutarıyla inşa edilecek olan Çukurova havalimanının, Türkiye'nin sivil havacılığına büyük katkılar sağlayacağını bildirdi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı toplantı salonunda yapılan imza töreninde konuşma yapan Genel Müdür Orhan Birdal, Türkiye'nin güney bölgesindeki işlek ticari omurgalarından biri olan Akdeniz çanağında son dönemde artan potansiyelin bölgenin ulaşım stratejilerinin yeniden değerlendirilmesini mecburi kıldığını ifade etti.

Bölgede tek seçenek olarak çalışan Adana Şakirpaşa Havalimanı'nın bölgenin ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz kaldığını kaydeden Genel Müdür Birdal, bölgeye hizmet verecek yeni ve yüksek nitelikli alternatif bir bölgesel havalimanına ihtiyaç duyulduğunu ve bu nedenle çalışmaların başlatıldığını dile getirdi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın 2023 yılı hedefleri arasında bulunan Çukurova Havalimanı'nın 15 Aralık 2011 tarihinde ihalesinin yapıldığını anımsatan Genel Müdür Orhan Birdal, ihaleye SKY Line Ulaşım Ticaret AŞ - Zonguldak Özel Sivil Havacılık Sanayi Ve Ticaret AŞ Ortak Girişimi tek başına katıldığını ve 9 yıl 10 ay 10 gün işletme süresi ve 357 milyon 71 bin 685 Avroluk yatırım teklifi verildiğini söyledi.

Genel Müdür Orhan Birdal, tamamı özel sektör tarafından yapılan ikinci havaalanı olan ve yıllık 15 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak Çukurova Bölgesel Havalimanı'nın ilerleyen dönemlerde büyüyebilir şekilde yapılacağını belirterek, İç ve dış hat trafiğine açık olacak olan Çukurova havaalanının, bulunduğu konum itibariyle Adana-Mersin karayoluna ve şehir merkezlerine yakın olması dolayısıyla her yere kolay ulaşım imkanı sağlayacağını, bölgenin turizme açık olması dolayısıyla da bölgeye farklı bir değer katacağını dile getirdi.

Çukurova Havalimanı için 8 bin dönüm kamulaştırma çalışması yapıldığını dile getiren Genel Müdür Birdal, 292 adet parselde yapılan kamulaştırma çalışmalarının büyük çoğunluğu tamamlanmış, mahkeme cihetine giden mülk sahipleri ile de anlaşma safhasına gelindiğini, 145 milyon lirayı bulan kamulaştırma bedeli ve 357 milyon Euro'luk yatırım tutarıyla inşa edilecek olan Çukurova havalimanının, Türkiye'nin sivil havacılığına büyük katkılar sağlayacağına dikkat çekti.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile Tarsus'tan bazı Oda başkanlarının da katıldığı imza töreninde Sky Line ve Zonguldak Özel Sivil Havacılık Ortak Girişim Grubu adına Koçoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Koçoğlu'nunda yaptığı konuşmada, Çukurova Bölgesel Havaalanı projesinin Türkiye'nin 2. büyük havaalanı olacağını ve en kapsamlı Yap-İşlet-Devret modelli Proje olacağını söylediği bildirildi.

Yapılan açıklamada, havaalanının inşaatında 4 bin, işletmesinde ise bin 250 kişi çalışacak ifade edildi.