Türkiye’nin ilk ve tek dijital sanat festivali “3. İstanbul Dijital Sanat Festivali”, 2-5 Haziran tarihleri arasında TC Kültür ve Turizm Bakanlığının destekleriyle Mezo Dijital tarafından PASHA Bank ana sponsorluğunda AKM’de düzenlendi.

Ulusal ve uluslararası 25 sanatçının eserlerinin yanı sıra panellerin ve atölyelerin gerçekleştiği festivalle ilgili açıklama yapan PASHA Bank Genel Müdür Vekili ve Dijital Sanat Derneği Başkan Yardımcısı Hale Yıldırım, “Küratörlüğünü yapay zeka Avind’in yaptığı festivalde Azerbaycanlı yapay zeka sanatçısı Shusha’nın çalışmaları da yer aldı. Her yaş grubundan yoğun bir ziyaretçi akınına uğrayan festival, uluslararası platformlarda da adını duyurdu. Festivali 2024 senesi için büyütmeye karar verdik” dedi.

Dünyada yaklaşık 60 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşan küresel sanat pazarında özellikle pandemiyle birlikte dijital sanat alanında üretilen eserlerin sayısı artmaya başladı. Küresel sanat piyasası içerisinde yükselen pazarlardan biri olan Türkiye’de de sanata yapılan yatırımlar devam ediyor.

Bu anlamda Türkiye’de faaliyet gösterdiği 8 yıldan beri sanata verdiği destekle dikkat çeken PASHA Bank, 2021 yılından bu yana Türkiye’nin ilk ve tek dijital sanat festivali olan “İstanbul Dijital Sanat Festivali”nin ana sporluğunu üstleniyor. T.C. Kültür ve Ticaret Bakanlığı’nın desteğiyle 2-5 Haziran tarihleri arasında AKM’de düzenlenen festivalde ulusal ve uluslararası 25 sanatçının dijital eserleri sergilendi.

“Dijital sanat insan molekülleri sonucu mu?” temalı festivalin küratörlüğünü Türkiye’nin ilk yapay zekâ küratörü Avind ile birlikte Julie Walsh ve Esra Özkan üstlendi. Azerbaycanlı yapay zekâ sanatçısı Shusha’nın eserlerinin yer aldığı festival boyunca işitsel ve görsel performansların yanı sıra; yapay zekâ, girişimcilik, biosanat, biotasarım, 6G teknolojileri gibi pek çok konuda panel ve atölyeler de gerçekleştirileşti.

Konuyla ilgili açıklama yapan PASHA Bank Genel Müdür Vekili ve Dijital Sanat Derneği Başkanı Hale Yıldırım, “Kurulduğumuz günden bu yana PASHA Bank sanata destek vermeyi sürdürüyor. 2021 yılında sponsoru olduğumuz ve Türkiye’de ilk kez dijital sanat üzerine düzenlenen İstanbul Dijital Sanat Festivali’nin 2022 yılında da resmi sponsoru olduk. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle düzenlenen bu festivalde Türkiye’nin ilk yapay zekâ küratörü Avind eşliğinde ‘Dünyadaki Tek Sürdürülebilir Enerji İnsan Yaratıcılığı mıdır?’ konusu sergilendi.

Ayrıca bölgede yarattığımız finansal sinerjiyi sanatsal boyuta taşıdığımız bu festivalde Azerbaycanlı yapay zekâ sanatçısı Shusha Karabağ’ın tarihten bugüne gelen eserlerini, dijital sanatta yeniden yorumladı. Şimdi de 2-5 Haziran tarihleri arasında AKM’de T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle 3. kez düzenlenen İstanbul Dijital Sanat Festivali’nin yeniden ana sponsoru olduk. Bu seneki festivalde, ‘Dijital sanat insan molekülleri sonucu mu?’ sorusunun cevaplarını aradık.

Türkiye’nin ilk ve tek dijital sanat festivalinde yerli ve yabancı 25 sanatçıyla birlikte bu kavramı sorguladık. Sanatçılar festivaldeki eserleri ile bilim, teknoloji ve sanatın kesişebileceğini gösterecek ve bu olgular arasındaki sınırların eriyerek yeni yollara nasıl evrilebileceğine ilişkin katkıda bulundular.

Türkiye’nin ilk ve tek Dijital Sanat Derneği’ni, dijitalleşmenin yaşamın her alanına yayıldığı süreçte sanata ve bu dönüşümün dijital sanat üzerindeki etkilerini sunmaya odaklanmak ve teknoloji ile üretilen sanat eserlerine yer açmak, bu eserlerin görünürlüğünü artırmak ve sanatın geçirdiği dönüşümün gereklerine uygun etkinlikler düzenlemek amacıyla kurduk. Hedefimiz dijital sanatın sanat platformları arasındaki yerini sağlamlaştırmak ve dijital sanat bilincini yaygınlaştırmak” dedi.