Diyarbakır'da 20 yıl önce başlayan kan davasında geçen yıl otomobilde vurularak öldürülen 26 yaşındaki Ö.İ'nin ağabeyleri ve amcasının çocukları 4 kişi, Tarsus'ta saldırıyı gerçekleştiren kişilerin akrabalarından 5 kişiyi kurşunlayarak öldürdü.

İddiaya göre, kan davasından kaçmak için uzun bir süre önce Diyarbakır'ın Meşe Bağları Köyü'nden Tarsus'a gelen A.İ, İ.İ, M.İ., B.İ., ve A.İ kardeşler, aileleriyle birlikte Fahrettin Paşa Mahallesi'ne yerleşti.

Kardeşler burada yaşamlarını sürdürürken kan davalılarından Ö.İ., ile kardeşi 22 yaşındaki S.İ., de bir yakınlarıyla buluşmak için 9 Şubat 2007'de Tarsus'a geldi.

İ. kardeşler, arkadaşları 24 yaşındaki S.Z'yi tren istasyonundan aldıkları sırada 33 N .... plakalı otomobillerinin içinde M.Z, H.Z., ve M.Z kardeşlerin silahlı saldırısına uğradı. Olayda, Ö.İ yaşamını yitirirken S.İ ile yanlarında bulunan akrabaları 24 yaşındaki  S.Z yaralandı. Zanlılar yakalanıp tutuklandı. 

ÇAY BAHÇESİNDE KATLİAM      

Ö.İ'nin ağabeyleri M.İ., R.İ., M.İ. ile akrabaları K.İ., tutuklu bulunan Z. kardeşlerin dayı çocukları olan ve kardeşlerinin ölümünden sorumlu tutukları kişileri infaz etmek için Tarsus'a geldi.

Saat 14.00 sıralarında, bellerinde silahları ile  Şehit Kerim Mahallesi'nde eski buğday pazarının bulunduğu yerdeki kahvehanenin bahçesinde oturan A.İ., İ.İ., M.İ., B.İ., kardeşlerin yanına sokulan 3 saldırgan aynı anda 4 kardeşi çapraz ateşle başlarından kurşunlayarak öldürdü.

Zincirleme katliam olarak planlandığı anlaşılan cinayetler serisinde, aynı dakikalarda Fahrettin Paşa Mahallesi'ndeki evinden çıkan A.İ ise Abdi İpekçi Caddesi'nde kardeşlerden biri tarafından sokak ortasında kurşunlanarak öldürüldü.

Kahvehane kan gölüne dönerken, herkesin gözü önünde katliam yapan saldırganlar olay yerinin yakında bulunan Merkez Karakolu'na giderek silahlarıyla teslim oldu. 

50 METRE UZAKLIKTA AKAYYABI BOYUYORDU

Kan davası katliamına kurban olan babası B.İ.’nin cesedine sarılarak gözyaşı döken oğlu 12 yaşındaki V.İ’nin, olay yerine 50 metre uzaklıktaki Abacı İşhanı’nda ayakkabı boyacılığı yaptığı, silah sesleri üzerine olay yerine gittiğinde babasının cansız bedeni ile karşılaştığı anlaşıldı.

Babasına sarılırken yüzüne de kan bulaşan V.İ’nin körpe çağında yaşadığı travmanın izlerini silmek için psikologlara iş düşerken, kan davalarının en olumsuz yanlarından biri daha Tarsus’ta yaşanmış oldu.

KAYMAKAM: KAN DAVASI

Tarsus'ta, çay bahçesinde otururken silahlı saldırıda öldürülen 4 kişi ile sokakta yürürken vurulan 5. kişinin kimlikleri belirlendi.

Kaymakam Abdulhamit Erguvan'dan alınan bilgiye göre, saldırganların, Şehit Kerim Mahallesi'ndeki çay bahçesinde otururken tabancayla ateş ederek A.İ. (19), İ.İ. (42) ve B.İ.'yi (55) ve kısa süreli takipte Abdi İpekçi Caddesi'nde de M.İ.'yi öldürdüler.

Erguvan, tabancalarla teslim olan, hasım aileden R.İ. (14) ve M.İ'nin (17) ifadeleri doğrultusunda, ekiplerin düzenledikleri operasyonlarla olayla ilgisi bulundukları belirlenen M.İ. (53) ve K.İ.'nin (42) de gözaltına alındıklarını bildirdi.  

Kaymakam Erguvan, zanlıların verdiği bsilgi doğrultusunda olayla bağlantılı olarak Fahrettin Paşa Mahallesi'nde de çay bahçesinde öldürülenlerin akrabası A.İ.'yi (39) öldürdüklerinin tespit edildiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

“Her iki aile de Diyarbakır'ın Hazro ilçesi nüfusuna kayıtlı ve Tarsus'ta yaşıyor. Olayın kan davasından gerçekleştirildiği netleşti. Geçen yıl yaşanan cinayet ile bugünkü olay birbirini takip eden üzücü bir kan davası. Olayla ilgili 1 kişinin yakalanmasına çalışılıyor.”

Erguvan, ayrıca, öldürülen M.İ.'nin cesedine sarılan ve oğlu olduğu öğrenilen çocuğa ulaşıp, psikolojik tedavi için girişimlere başlayacaklarını kaydetti.

Bu arada, cesetler, olay yerindeki incelemelerin ardından 70. Yıl Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Olayı duyan İkilik ailesinin yakınları hastaneye akın etti. Aile bireyleri, kan davası ve töreye lanetler yağdırdılar.

Hastane çevresinde Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü ekiplerinin geniş güvenlik önlemleri aldığı görüldü.

İki aile arasındaki hasımlık, Diyarbakır'da kız kaçırma meselesinden başladı ve İkilik ailesi bu nedenle yaklaşık 10 yıl önce Tarsus'a göç etti. Ardından, hasım aile de aynı şekilde Tarsus'a gelerek yerleşti.

Ancak, 9 Şubat 2007 tarihinde, Tarsus Tren Garı yakınındaki, 16-18 yaşlarındaki 2 kişinin 33 N 4471 plakalı otomobile yönelik, Ö.İ'nin (20) öldüğü, ağabeyi S.İ. (26) ile misafirliğe gelen kız arkadaşı S.Z'nin yaralandığı saldırısının ardından aileler arasında hasımlık yeniden başladı.