19 Ocak 2001 Cuma 14:03:16

Fransız Parlamentosu'nun sözde Ermeni Soykırım Yasası'nı kabul etmesi İçel'in Tarsus ilçesinde de protesto edildi. Belediye Başkanı Burhattin Kocamaz tepki olarak, Dünya Kenti Tarsus Anıtı'ndaki gönderden Fransa bayrağını indirdi.

Tarihi bir utanca imza atan Fransa'yı protesto etmek için yaklaşık bin kişi belediyenin yaptırdığı Avrupa Birliği (AB) ve Birleşmiş Milletler'e (BM) üye ülkelerin bayraklarının yeraldığı Dünya Kenti Tarsus Anıtı önünde toplandı. Tarsus Belediye Başkanı protesto eyleminde vatandaşlara hitaben yaptığı konuşmada, "Fransa çirkin yüzünü bir kez daha gösterdi" dedi.

Fransa'nın insanları sömürmesinin yanısıra, kendisi gibi kan döken Ermeniler'e daima sahip çıktığını ifade eden Başkan Kocamaz, Fransa'nın daha önce de ASALA'ya sahip çıkarak Türk diplomatlarını ve büyükelçiliklerinin katline çanak tuttuğunu hatırlattı.

Kocamaz, "Katliamları tarih boyunca meslek edinen Fransa'nın, Dünya Kenti Tarsus Anıtı'ndaki bayrağını dünya barışına zarar vereceği düşüncesiyle indiriyor, Fransız Parlamentosu'nun aldığı bu kararı şiddetle protesto ederek lanetliyorum" diye konuştu.

Başkan Kocamaz daha sonra anıttaki Fransız bayrağını gönderden indirdikten sonra Fransa'nın bu kararından dönünceye kadar bayrağın göndere çekilmeyeceğini söyledi. Fransız Parlamentosu'nun kararını protesto etmek için anıt önünde toplanan kalabalık, Başkan Kocamaz'ın bayrağı gönderden indirirken, Fransa aleyhine de sloganlar attı. Kalabalık daha sonra sessizce dağıldı.