Tarsus Ziraat Odası Başkanı Ali Ergezer, Çukurova kütlü pamuğu için açıklanan 205 bin lira komik destekleme alım fiyatının yeniden gözden geçirilerek, günün şartlarına göre ve çiftçi maliyetleri de dikkate alınarak, hiç olmazsa maliyete yakın bir rakamla revize edilmesini istedi.

Kütlü pamuk alım fiyatlarıyla ilgili bir açıklama yapan Ali Ergezer, Türkiye'de dünyanın hiçbir yerinde görülmeyen bir tarım politikası uygulandığını kaydederek, bir yıl evvel 120 bin lira olan kütlü pamuk fiyatına, bir yıl sonra 205 bin lira verilmesinin görülmemiş bir olay olduğunu ifade etti.

Ergezer açıklamasına şöyle devam etti: "Yapılan hesaplamalara göre 1 kilogram kütlü pamuk maliyeti 405 bin lira iken, destekleme fiyatı 205 bin lira olarak açıklanmıştır. Bu hiçbir vicdan ve adalete sığmayan bir karardır.

Zira çiftçinin bir yıl evvel kullandığı gereçlere neredeyse yüzde 150'nin üzerinde zam yapılırken, çiftçinin ürününe yok denecek kadar zam yapılması Türk çiftçisi ile adeta dalga geçmek anlamına gelmektedir. Belirlenen destekleme alım fiyatı yeniden gözden geçirilerek günün şartlarına uygun olarak, maliyetler de dikkate alınarak, aradaki fark üreticiye verilmelidir" dedi.

"BU KARARI ALANLAR BU İŞİ BİLMİYOR"

Açıklamasında Çukurova kütlü pamuğu için açıklanan 205 bin lira destekleme alım fiyatının tesbitini yapan Ticaret Bakanlığı'na, ya pamukçuluğun ne olduğunu ve ne şartlar altında yetiştirildiğini bilmediğini; ya da bile bile Türk çiftçisini ölüme mahkum ettiklerini de ifade eden Oda Başkanı Ergezer, "Şayet bu işi bilmiş olsalardı vicdanları sızlar, böyle komik bir fiyat açıklamazlardı. Böyle bir kararın hiç bir haklı yanı yok.

Bu kararla Türk çiftçisi idam sehpasına çıkarılarak boynuna yağlı ip geçirilmektedir. Artık Türk çiftçisinin sesine mutlaka kulak verilip, bu alınan yanlış kararlar yeniden gözden geçirilerek, çiftçinin biraz olsun yaşamasını sağlayacak yeni tedbirler bir an önce alınarak, yaşam mücadelesi veren üreticinin ürün bedelleri de zamanında ve peşin olarak mutlaka ödenmelidir" şeklinde konuştu.