Diyarbakır’dan kaçıp yerleştikleri Tarsus'tae aynı aileden 5 kişinin öldürülmesiyle ilgili gözaltına alınanlardan 4'ü adliyeye sevk edilirken, 1 kişi de ifadesinin alınmasının ardından serbest bırakıldı.

Geniş güvenlik önlemi altında farklı bir güzergahtan adliyeye getirilip arka kapıdan sokulan zanlılara çelik yelek ve polis şapkası giydirildi. Adliye önündeki cadde ile bu caddeye bağlanan 3 sokak araç trafiğine kapatıldı.

Hazro’da 18 yıl önce başlayan ve daha önce 3 aileden 5 kişinin öldürüldüğü kan davası, 7 Nisan’da Tarsus İlçesi’nde katliama dönüşmüştü.

Geçen yıl öldürülen Ö.İ.’nin intikamını almak isteyen yakınları, Tarsus’un Şehit Kerim Mahallesi’ndeki eski buğday pazarının bulunduğu kahvenin bahçesinde oturan İ.İ (42) ile kardeşi A.İ (39), R.İ (39) ve kardeşi B.İ’yi (55) çapraz ateşle, aynı dakikalarda pusu kurdukları amca çocuğu A.İ'i (19) de Fahrettin Paşa Mahallesi’ndeki evinden çıktıktan ateş açarak öldürdü.

5 kişinin öldürüldüğü saldırıyı gerçekleştirdiği gerekçesiyle geçen yıl öldürülen Ö.İ.’nin babası M.İ. (53), kardeşleri M.İ. (17) ve R.İ. (14), akrabaları K.İ (42) ile olayla ilgisi olduğu gerekçesiyle N.A (28) gözaltına alındı.

Emniyet Müdürlüğü’nde sorgulanan zanlılardan N.A’nın olayla ilgisi olmadığı anlaşılınca bu sabah serbest bırakılırken, katil zanlısı olarak M.İ., çocukları R. İ., M.İ. ile akrabaları K.İ., Cumhuriyet Savcılığı’na sevk edildi.

Emniyet Müdürlüğü’nden çıkışta çevrede geniş güvenlik önlemi alınırken, çelik yelek ve polis şapkası giydirilip bir minibüse koyulan 4 zanlı, sivil polislerin de önlem aldığı caddelerden geçirilerek Tarsus Adliyesi’ne götürüldü. 

Kan davası zanlıları, polisin adliyeye giderken her zaman kullandığı Mersin Caddesi yerine, olası bir saldırıya karşı hedef olmamaları için daha uzak olan Ali Menteşoğlu Caddesi’nden geçirildi. 4 zanlı olayla ilgili nöbetçi Cumhuriyet Savcısı’na ifade vermeye başladı.

KAYMAKAM: RÖVANŞI OLMAMALI

Tarsus Kaymakamı Abdulhamit Erguvan, İlçe İnsan Hakları Kurulu’nun, Kaymakamlık Toplantı Salonu’nda düzenlenen aylık olağan toplantısının açılışında, 5 kişinin öldürüldüğü kan davasına değindi. 

Tarsus’ta yaşayan herkesin Tarsuslu olduğunu belirten Erguvan, “İlçemiz vahşi bir olaya sahne oldu. İnsan öldürmenin dinimiz ve kanunlarımıza göre yasak olduğunu hepimiz bilmekteyiz.

Kanı kanla kimse yıkayamaz. Kan ancak su ile yıkanır. Her türlü olaya gebe olan Tarsus’ta, beraber yaşama ve şehirli olabilme düşüncesini gerçekleştirmek için devlet dahil, toplumun her kesimine görev düşüyor.

Güneydoğu’dan göç edip gelen vatandaşlarımız, maalesef bazı kötü alışkanlıklarını da beraber getiriyor. Bu olayın rövanşının olmaması için çalışmalarımız mutlaka olacak” diye konuştu.