Sağlık Bakanı Osman Durmuş Türkiye'de, doğum yapan her 1000 anneden 36'sının, doğan bebeklerden de 54'ünün hayatını kaybettiğini belirterek, vatandaşların ücretsiz sunulan koruyucu sağlık hizmetlerinden faydalanmalarını istedi.

30 Ağustos Zafer Şenliklerine katılmak üzere dün Başbakan Yardımcısı ve MHP Lideri Devlet Bahçeli ile birlikte İçel'in Çamlıyayla ilçesine gelen Sağlık Bakanı Osman Durmuş, beraberinden Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz'le programının ikinci gününde İçel'in Tarsus ilçesinde bazı açılışlara katıldı.

Bakan Osman Durmuş, arsası belediye tarafından verilen ve binası valilik tarafından yaptırılan Fahrettin Paşa Mahallesi Sağlık Ocağı'nın açılışına katıldı. Törende konuşan Sağlık Bakanı Osman Durmuş, 7'den 70'e herkesin sağlık konusunda bilinçlenmesi gerektiğini belirtti.

Sık sık öksürmesi yüzünden konuşmakta zorlanan Bakan Durmuş, "Yayla havası biraz dokundu galibe" diyerek espri yaptı. Gelişmiş ülkelerde doğum yapan her 1000 anneden 10'u ölürken, Türkiye'de bu rakamın 36, yeni doğan bebeklerde ise 54 olduğunu kaydeden Bakan Durmuş, anne ölümlerindeki sebebin ağırlıklı olarak sık doğumdan kaynaklandığını, bebeklerde ise üreme ve doğum düzensizliği olduğunu anlattı.

Bakan Durmuş, bu nedenle vatandaşların koruyucu sağlık hizmetleri için sağlık kuruluşlarına başvurmasıyla bu acı tablonun azalacağına dikkat çekti. Bakan Durmuş, daha sonra Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz'le birlikte sağlık ocağının açılış kurdelasını kesti.

Bu arada, bir gün önce köyleri gezerken sağlık ocaklarında doktor olmadığını tespit ettiklerini söyleyen Bakan Osman Durmuş, İçel Valisi Şenol Engin'den bu köylere sabahleyin atama yapılmasını rica ettiğini söyledi ve aynı gün valilik tarafından süratle hazırlanan atama evraklarını yine sağlık ocağının açılışında imzalayarak köylere gidecek doktorların atamalarını yaptı.