Uzun zamandan beri CHP'ye geçip geçmeyeceği kamuoyunda tartışılan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan artık CHP'li. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal; Macit Özcan'ın rozetini dün TBMM'de Grup Toplantısının başında milletvekillerinin alkışları eşliğinde taktı. Baykal Başkan Özcan'ın yuvaya döndüğünü vurguladı. 

YUVAYA DÖNDÜ

Grup toplantısı öncesinde Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan'ı kürsüye davet eden CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ""1999 seçimlerinde DSP'den aday olarak başkanlığa seçilen, daha sonra da yaşanan sorunlar nedeniyle YTP'ye geçen Macit Özcan bugün yuvaya dönmüştür.

CHP'nin temel prensipleri arasında kimseyi dışlamak yoktur. Macit Özcan Mersin'de birçok başarılı projeye imza atmıştır"" dedi.  

BİRLİK ÇAĞRISI

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'dan sonra kısa bir konuşma yapan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan ise tekrar CHP'de olmaktan dolayı mutlu olduğunu belirtti.

Başkan Özcan birlik ve beraberlik içerisinde CHP'nin Mersin'deki başarı çıtasını en üst noktaya çıkarmak gayretinde olacaklarını sözlerine ekledi. Macit Özcan'ın CHP'ye geçişini protesto eden bir grup partili görüştüğü Genel Sekreter Önder Sav'dan olumlu yanıt alamadı.  "

CHP grubu, dün TBMM'de toplandı. Genel Başkan Deniz Baykal, haftalık grup toplantısında konuşmasına başlamadan önce DSP, ardından YTP'den ayrılarak CHP'ye katılan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan ve Antalya Muratpaşa Belediye Başkanı Süleyman Evcilmen'i tebrik etti ve rozetlerini taktı.

Baykal, katılım dolayısıyla yaptığı kısa açıklamada, "Herkesin CHP'de yeri vardır" dedi.  Baykal, grup konuşmasında iktidarı eleştirdi. Bayram öncesi yaşanan terör olaylarının Türkiye'de ve Türk insanı üzerinde 'sarsıntı yarattığı'nı söyleyen CHP lideri, bunun geçiştirilecek bir olay olmadığına dikkat çekti.

Terörün siyasal mücadele zeminine doğru kaydığını ve bunun çok daha tehlikeli olduğunu ifade eden Baykal, bu şekildeki bir terör karşısında kelimelerin ve politikanın susacağını, özgürlük alanlarının kısıtlanacağını, fikirlerin, düşüncelerin ortadan kalkacağını belirterek "Şiddet şiddeti doğurur, şiddet şiddeti davet eder" dedi.

Türkiye'nin şiddete teslim olması kesinlikle mümkün değildir" diyen Baykal, daha önce Türkiye'nin şiddeti etkisiz kıldığını kaydetti ve PKK ile yapılan mücadeleyi örnek gösterdi.  

BAYKAL'DAN HÜKÜMETE ELEŞTİRİ  

Başbakan Erdoğan'ın, terör olayları sonrasında parti grubunda söylediği ''Terörle verilecek bir mesaj varsa onu elimin tersiyle itiyor, ayaklarımın altına alıyorum'' sözlerini hatırlatan CHP lideri, hükümet kanadından mesajın alındığını ve iadeli taahhütlü geri verildiğini gördüklerini belirtti.

Saldırıyı yapan teröristlerin, "Gazamız mübarek olsun" diyerek bir biriyle son kez mesajlaştıklarını da hatırlatan Baykal, "Bu gaza nedir? Mübarek olması istenen gaza nedir? Bu terörü kim yapmıştır, niçin yapmıştır, bunlar ruh hastası mıdır, bunlar uyuşturucu müptelası gibi teröre müptela bir avuç ruh sağlığını kaybetmiş insan mıdır?

Kimdir bunlar, bunların ortak anlayışı nedir? Bunu öğrendik mi?" dedi.  Hükümetin bu konuda bir cevap vermediğini belirten Baykal, şöyle konuştu: " Hala Türkiye'de bu terör girişimleri neyi amaçlamıştır, kime ne mesajı vermek için yapılmıştır, iktidarın bu konudaki yorumu nedir, bunu öğrenme fırsatını bulamadık.

Ne kadar acı. Niye bu böyle? İhmalden mi? İktidar bu benim sorduğum sorulara cevap vermeyi akıl etmediği için mi? İhmal edildiği için mi? Niçin iktidar bunları söyleme gereği duymuyor? Niye susuyor? Niye bu konuda teşhis konulmasın isteniyor. Güvenlik güçleri terörle mücadele edecekse önündeki terörü teşhis etmeden mi mücadele edecek? Ne olduğunu bilmeden mi mücadele edecek.

Niye adını koymuyorlar, niye? Kim bunlar? Bunu çok tehlikeli buluyorum. Terör kadar tehlikeli olan, bir ülkenin maruz kaldığı terörün adını koymasından korkuyor olmasıdır. Terörün adını koymaktan korkarsanız işte o zaman başınız dertte demektir. Şu anda Trükiye, yaşadığı terörün adını koyamıyor. Koymak istemiyor, koymaktan kaçınıyor. Koymaktan uzak durmaya çalışıyor. Koymamayı tercih ediyor. Adını koymadan ne gerekiyorsa yapalım diniliyor.

Bir tereddüt, bir çekingenlik ve bir kompleks içine giriyor. Bu bizim tespitimizdir. Derhal hükümet bu terörün adını koymalıdır. Ne terörü? 'Bu şu değildir'. Hükümetin çabası bu..."

 SAV'DAN OLUMSUZ YANIT

Mersin İl örgütüne mensup bir grup partili, CHP Genel Merkezi'nde Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan'ın CHP'ye girişini protesto etti. Mersin'den 5 otobüsle yola çıkan yaklaşık 200 partili, sabah erken saatlerinde CHP Genel Merkezi'ne ulaştı.

Uzun süre kendilerini dinleyecek bir yetkili bulamayan partililer, uzun uğraşlardan sonra Genel Sekreter Önder Sav ile görüşebildi.  Sav'a bu yöndeki isteklerini ileten partililer, olumlu cevap alamadı.

Konunun Parti Meclisi (PM) gündemine taşınacağını söyleyen Sav'a bazı partililer tepki gösterdi.  CHP Mersin Milletvekili Mustafa Özyürek'ten partililere destek geldi.

Özyürek, "Ben bu katılımı uygun bulmuyorum. Mersin bizim parti olarak birinci çıktığımız bir yer. Çok değerli partililer var orada. Ben onlardan birinin aday gösterilmesini istiyorum" dedi.