Mersin Haber / Yerli muz markasına adını veren Mersin'in Anamur ilçesinde kurulu Muz Üreticileri Derneği (MUZ-DER) Başkanı Niyazi Sinanoğlu, MersinRadikal.Com muhabirine yaptığı açıklamada, muzun üretim merkezleri Mersin'in Anamur ve Bozyazı, Antalya'nın Gazipaşa ve Alanya ilçelerinde, üreticilerin, yıllardır ithal muzla rekabetin yollarını aradıklarını söyledi.
Türkiye'nin yıllık muz tüketiminin yaklaşık 300 bin ton, ekim alanları ve rekolte dikkate alınarak yapılan hesaplamada ise toplam üretiminin 170-180 bin ton civarında olduğunu belirten Sinanoğlu, ''Yetkililer 17-18 bin ton ithalat yapıldığını söylüyor. Öyleyse geriye kalan yaklaşık 120 bin ton muz uzaydan mı geliyor? Bu rakamlar kaçak muz girişinin yapıldığını gösteriyor. Bundan hem ülke ekonomisi hem de biz üreticiler zarar görüyoruz'' dedi.
Sinanoğlu, ithal muzun meyve tadı ve aroma yönünden ithal muzla kıyaslanmayacak derecede kaliteli olduğunu, buna rağmen ithalatı önleyemediklerini, bu yüzden rekabet etmeye karar verdiklerini hatırlatarak, şöyle devam etti:
''Rekabette ise karşımıza çıkan en önemli sorun raf ömrü oldu. Yerli muzun raf ömrü bir haftayla sınırlıyken, ithal muzun üretim yerinden Türkiye'ye gelişi 45 günü buluyor. Çünkü ithalatın yüzde 70'i ekvator ülkelerinden yapılıyor. İthal muzu bu kadar dayanıklı kılan formülü bir türlü bulamadık. Bu formülü bilmemek rekabette bizi bir adım geriye atıyor.''
Eski Devlet Bakanı AK Parti Mersin Milletvekili Kürşad Tüzmen'den, bu formülün bulunması için yardım talep ettiklerini anımsatan Sinanoğlu, ''Raf ömrünü uzatmak için ne kullanılıyor? İnsan sağlığına zararı var mı? Bunu da bilmiyoruz. Eğer, uygulanabilir bir formül varsa insan sağlığına da zararı yoksa bunu tatbik etmeye hazırız'' diye konuştu.
Sinanoğlu, Türkiye'de de çeşitli araştırma enstitülerinin muzun raf ömrünün uzatılmasına yönelik araştırmalar yaptığını ancak, üreticiye yansıyan bir sonucun henüz olmadığını belirterek, şöyle devam etti:
''İthal muz sorununun yanı sıra bu yıl başta dolu olmak üzere hava koşulları da muzun aleyhine gelişti. 3 bin dönüme yakın sera alanında zarar oluştu. Sera alanlarının naylonları delindi. Şimdi üreticiler yeniden sera tesis ediyorlar. Sera ve diğer girdi maliyetleri bir türlü düşürülemedi. Yıllardır muz ithalatı için ödenen paranın üreticiye teşvik olarak verilmesini öneriyoruz. Bu teklifimiz halen geçerli. Bize teşvik verilsin Türkiye'nin muz üretiminin tamamını karşıladığımız gibi ihracat da yaparız'' dedi.