Mersin Haber / Mersin'in Bozyazı İlçesi'nde deneme amaçlı üretilen topraksız domates, iyi sonuç verdi.

Bozyazı Gölen Tarımın sahibi Mustafa Gölen ve İş Adamı Mustafa Yıldız’ın iş birliği ile yaklaşık 10 dönümlük bir arazide hiç toprak kullanılmadan Kokobit,(Öğütülmüş hündüstan cecizi kabuğu) paketinin su verilerek hazırlandığı sisteme konulan domates fideleri, ihtiyacına göre damlama usulü ile besin verilerek geliştiriliyor.

Bir topraksız yetiştirme paketinin en az 3 yıl kullanıldığını söyleyen ziraat Mühendisi Mustafa Gölen, bu sistemi önümüzdeki günlerde çilek ve salatalık için de yapabileceklerinin sinyalini verdi. Şu anda bu ürünler için de deneme çalışmalarını başlattıklarını kaydeden Gölen Tarım Sahibi Mustafa Gölen, Yetişen domates fidelerinin ihtiyaçlarının elektronik sistemle takip edildiğini ve neye ihtiyacı varsa onu mineralin sisteme verilerek bitkinin büyüme ve üretiminin sürdürüldüğünü kaydetti. Domateslerin arılı domates olduğuna özellikle dikkat çeken ziraat Mühendisi Mustafa Gölen, Şu anda ilk denemeden dönüm başına 50-60 ton domates alındığını sözlerine ekledi.

Topraksız domates üretimi Türkiye de ilk kez Antalya da yetiştirilmeye başlandığını kaydeden Gölen, domateslerin tamamen suda ve bitkinin doğal hali ile yetiştirildiğini söyleyerek Topraksız üretim tekniğine göre, üretim aşamasında kullanılan su miktarının da Tarım Bakanlığı'nın teşvik ettiği damla sulama tekniğine göre oldukça düşük olduğunu sözlerine ekledi.

Gölen, bu sistemin avantajının, öncelikle bitki köklerini topraktan geçecek olan kök çürümesi, nematod gibi bakteriyel hastalıklardan koroyacağını, sera içerisinde toprakta üreyecek olan yabancı bitkilerin yetişmesinin önleneceğini belirterek, böylece işçi ve tarımsal ilaç kullanım maliyetinin ortadan kalkacağını söyledi. Bu tür üretilen domateslerin kilosunun 3 TL civarında olduğunu sözlerine ekleyen Mustafa Gölen, toprak üretiminde bu rakamın 1 ile 1. 25 kuruş olduğuna dikkat çekti.