Mersin Haber / Türkiye'nin önemli tarım merkezlerinden Mersin'de, geçen yıl oluşan düşük fiyata rağmen bu yıl domates ekmekten vazgeçmeyen üreticinin karlı çıktığı bildirildi.

Yörede domates ekiminin en yoğun yapıldığı beldelerden birisi olan Silifke ilçesine bağlı Atayurt beldesinde, ihracatlık domatesin kilosu 1,30 TL'den, yurt içine satılanların ise 1,10 TL'den alıcı bulduğu beldede, üreticinin yüzü gülüyor.

Atayurt Hal Derneği Başkanı Ali Türer, MersinSondakika.Com muhabirine yaptığı açıklamada, hale günlük 600 ton civarında domatesin geldiğini, bunun 400 tonunun Rusya'ya ihraç edildiğini, kalan 200 ton domatesin ise iç piyasa verildiğini kaydetti.

Türer, ''İç piyasada ürünlerimizin bir kısmı Adana ve doğu illerine, bir kısmı da İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlere gönderiliyor. İhracatın yapılması da çiftçilerimize ve tüccarlarımıza olumlu yönde yansıyor'' dedi.

Geçmiş yıllarda üretilen domatesin ilk çıktığında iç piyasaya gönderildiğini, ihracatçın ise daha sonra başladığını ifade eden Türer, bu yıl ise tam tersi bir durumun yaşandığını, hasatla birlikte ihracatın da başladığını ifade etti.

Yörede yetişen domatesin büyük bir bölümünün Rusya'ya gönderildiğini, günde 400 ton domates sevkıyatı yaptıklarını anlatan Türer, ''Geçen yıllarda oluşan düşük fiyata rağmen domatesten vazgeçmeyen üretici bu yıl kazandı'' dedi.

Silifke ilçe genelindeki 2 bin 200 dönüm serada kışlık ve güzlük olmak üzere sezonda iki defa domates ekimi yapıldığını ve toplam 33 bin 300 ton domates hasat edildiği belirten Türer, çiftçinin bu yıl karlı çıkmasının önümüzdeki yılların ekim alanına olumlu yansıyacağını sözlerine ekledi.