Almanya'nın Langen kenti Yeşiller Partisi Başkanı Stafan Löbig, Tarsus Kent Meclisi, Çeksam ve TEMA'nın davetlisi olarak geldiği Tarsus'ta, nükleer santrallerin zararları hakkında bilgi verdi.

Löbig, Asutay İş merkezindeki Kent Meclisi'nin kullandığı Güner Baykal toplantı salonunda yaptığı konuşmada, nükleer enerjiye karşı çıkmanın çok sayıda gerekçesi olduğunu, nükleer karşıtlarının güçlerini birleştirerek, son derece zararlı olan bu enerjiyi kullanmamaları gerektiğini söyledi.

Akkuyu'ya yapılması planlanan Akkuyu'ya Nükleer Santral yapılmaması gerektiğini, hele hele fay hattının bulunduğu bölgeye çok yakın bir yer olan Akkuyu'ya kesinlikle nükleer santral yapılmamasını ifade eden Stefan Löbig, dünyanın her yanında çevrecilerin ve ülkeleri ile bölgelerinin geleceğini düşünenlerin, insanlık ve çevre adına nükleer santral yapımına karşı çıkmaları gerektiğini vurguladı.

Jeologların Akkuyu nükleer santral yapımına karşı çıktıklarını öğrencilerin ve bu uyarılara yetkililerin kulak vermesi gerektiğini belirten Löbig, Almanya'da  bulunan nükleer santrallerin sırayla kapatılmakta olduğunu ve yapılan anlaşmaya göre 2022 yılında Almanya'da nükleer santral kalmayacağını ifade etti.

Dünyanın Çernobil ve Fukushima'daki faciaları unutmasının mümkün olmadığını belirten Löbig, nükleer santral sorununun tüm insanlığın sorunu olduğunu ve herkesin nükleer santrale karşı çıkması gerektiğini ifade etti ve katılımcıların sorularını yanıtladı.

Nükleer Karşıtı Platform sözcüsü Sabahat Arslan, kendilerinin ve tüm çevrecilerinin Akkuyu'ya yapılması planlanan nükleer santrale karşı olduklarını ve bu konuda çok sayıda eylem yaptıklarını belirterek, Akkuyu nükleer santralin yapımıyla 71 milyar doların Ruslar'a verileceğini, bunun ayrıca ekonomik anlamda yoksullaşma olduğunu, bölgedeki insanların iş vaadiyle, tepkilerinin azaltılmasına çalışıldığını söyledi.

TEMA Tarsus temsilcisi Nilgün Nokay Yılmaz ise, çevre sorunlarının inssanlardan kaynaklandığını, bu sorunların yine insanlarla çözüme kavuşturulmasının mümkün olduğunu belirterek, ''Sağduyu sahibi herkes Akkuyu nükleer santralin yapımına karşı çıkmalıdır. Dünyanın neresinde olursak olalım, çevre sorunları aynıdır. Bunun için güçbirliği oluşturmamız ve iletişim ağını genişletmemiz gerekir'' dedi.

AK Parti İl Genel Meclis üyesi İbrahim Gül ise, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlı olduğunu ve bu bağımlılıktan kurtulmak için nükleer enerjiye ihtiyaç duyulduğunu belirterek, ''Yüzde 8 enerji açığımızı güneş, rüsgar yada hidroelektrik santralleriyle kapatamayız. Bunu bilim adamları söylüyor. Ayrıca dünyanın çok sayıda ülkesinde nükleer santral yapılıyor'' dedi.

İbrahim Gül konuşurken, bazı çevreciler protesto ederek, salonu terk etti.

Toplantıya Tarsus Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Kent konseyi Başkanı Ali Cerrahoğlu, TEMA Başkanı Nigün Nokay Yılmaz, Çeksam Başkanı Semra Kabasakal, Ticaret Borsası başkanı Bekir Kaya, Nükleer Karşıtı platform sözcüsü Sabahat arslan, Çevre Dostları başkanı katıldı.