Mersin Haber / Türkiye'nin ve Orta Doğu'nun en erken kayısı hasadını gerçekleştiren Mersin'in Mut ilçesinde, bu yıl ihracatın yüzde 50 artması bekleniliyor.

Mersin'de kurulu bulunan Akdeniz İhracatçılar Birliği (AKİB) Genel Sekreteri Selami Gedik, Torosların eteklerindeki Mut ilçesinde geçen yıl 55 bin dekar alanda yetiştirilen kayısının ekim alanının bu yıl, 56 bin dekara çıktığını söyledi. Sofralık ve erkenci ürün olması itibariyle diğer yerlerde yetiştirilenlere oranla farklı olan Mut kaysısının geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da üreticisini ve ihracatçısını mutlu etmesinin beklendiğini ifade eden Gedik, "Mut kaysısı, Türkiye'nin ve Orta Doğu'nun en erken hasat edilen ürünü.

Bu nedenle kaysımız, bir çok kesim tarafından hemen kabul görebiliyor" dedi. Dünya çapında bir kriz ortamı yaşandığını, bundan Türkiye'nin de belirli bir oranda etkilendiğini vurgulayan Gedik, şöyle devam etti: "Kriz ortamında olmamıza rağmen, ilçemizdeki ihracatın yüzde 50 oranında artmasını bekliyoruz. Geçen yıl 20 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirmiştik. Bu yıl da krize rağmen 30 milyon dolarlık ihracat bekleniliyor. Yani Türkiye'nin çıkış yolunun tarımdan geçtiği bir kez daha gösterilmiş olacak."

Bu yıl 70 bin ton kayısı hasat edilmesi beklenen ilçeden 40 bin ton ihraç ürünü elde etmeyi hedeflediklerini dile getiren Gedik, şöyle konuştu:

"Kıştan çıkan Avrupa ülkelerinin meyve ihtiyacını, çilek ve kayısı ile gideriyoruz. Dolayısıyla şu an kaysımıza büyük bir talep var. Aslında İspanya ve İtalya da da üretim var. Fakat bu ülkelerin ihraç edecek ürününün yeteri kadar erken ve miktar olarak az olması nedeniyle şansları az."

Önümüzdeki yıllarda ihracat rakamlarının daha da fazla olmasının planlandığını vurgulayan Gedik, "Artık her yıl, yeni pazarlar için görüşmeler gerçekleştiriyoruz. İnanıyorum ki, çok geçmeden, en geç bir kaç yıl içerisinde ihraç ürünlerimizi 60 bin tona kadar çıkaracağız. Çünkü bu konuda ilçemizdeki üreticilerde çok bilinçli bir hale gelmeye başladı" diye konuştu.

Kayısıda pazar sıkıntısından çok tanıtım ve bağlantı eksikliğinin hissedildiğine dikkati çeken Gedik, bu konuda destek beklediklerini sözlerine ekledi.