Tarsus'ta 3 yıl önce kan davası nedeni ile 5 kişiyi öldürdükleri iddiasıyla 3 yıldır yargılanan 5 sanık, 5'er kez müebbet hapis cezası verildi. Olay tarihinde yaşı küçük olan bir sanık ise ise 5 kez 13 yıl hapis cezası aldı.

Tarsus Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davaların karar duruşmada, 7 Nisan 2008 tarihinde aralarında kan davası olan 5 kişiden 4'ünü çay bahçesinde, birini ise sokak ortasında tabancayla öldürdüğü iddiasıyla tutuklu bulunan 11 sanık hazır bulundu.

Zanlılar, savunmalarında, mahkemenin vereceği karara saygı duyduklarını belirtti. Mahkeme heyeti duruşma sonunda, zanlılar Necat İnce, Veysi İnce, Mehmet İnce, Ali İnce, Abdullah İnce, Akif İnce, Mahmut İnce, Mevlüt İnce, Mehmet İnce ve Kasım İrken'i 'Planlı olarak kasten öldürmek' suçlarından 5'er kez müebbet hapis cezasına çarptırdı.

Olay tarihinde yaşı küçük olan Recep İnce ise 5 kez 13 yıl hapis cezası aldı. Sanıklardan İ.G. ise beraat etti. 3 yıl firarda olan S.İ'nin ise yakalama kararının devamı yönünde karar verildi.

3 yıl önceki cinayet, 7 Nisan 2008 günü Tarsus Şehit Kerim Mahallesi'nde eski buğday pazarının yakınındaki kahvehanede meydana gelmişti. Olayda, Ahmet, İzzettin, Bahri ve Recep İkilik kardeşler çapraz ateş edilerek, Abidin İkilik ise aynı gün Abdi İpekçi Caddesi üzerinde tabancayla vurularak öldürülmüştü.

İLK HABER

Tarsus'ta, çay bahçesinde oturan 4 kişi ile sokakta yürüyen 1 kişi vuruldu. Cinayetlerin, "kan davası" nedeniyle işlendiği ortaya çıktı.

Kaymakam Abdulhamit Erguvan'ın verdiği bilgilere göre, saldırganlar, Şehit Kerim Mahallesi'ndeki çay bahçesinde otururken tabancayla ateş ederek Ahmet (19), İzzettin (42) ve Bahri İkilik'i (55) ve kısa süreli takipte Abdi İpekçi Caddesi'nde de Mahmut İkilik'i öldürdü.

Erguvan, tabancalarla teslim olan, hasım aileden R.İ. (14) ve M.İ.'nin (17) ifadeleri doğrultusunda, ekiplerin düzenledikleri operasyonlarla olayla ilgisi bulundukları belirlenen M.İ. (53) ve K.İ.'nin (42) de gözaltına alındıklarını bildirdi.

Kaymakam Erguvan, zanlıların verdiği bilgi doğrultusunda olayla bağlantılı olarak Fahrettin Paşa Mahallesi'nde de çay bahçesinde öldürülenlerin akrabası Abidin İkilik'i (39) öldürdüklerinin tespit edildiğini ifade etti.

Erguvan, "Her iki aile de Diyarbakır'ın Hazro ilçesi nüfusuna kayıtlı ve Tarsus'ta ilçesinde yaşıyor. Olayın kan davasından gerçekleştirildiği netleşti. Geçen yıl yaşanan cinayet ile bugünkü olay birbirini takip eden üzücü bir kan davası. Olayla ilgili 1 kişinin yakalanmasına çalışılıyor" dedi.

Erguvan, ayrıca, öldürülen Mahmut İyilik'in cesedine sarılan ve oğlu olduğu öğrenilen çocuğa ulaşıp, psikolojik tedavi için girişimlere başlayacaklarını kaydetti.

Cesetler, olay yerindeki incelemelerin ardından 70'inci Yıl Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Olayı duyan İkilik ailesinin yakınları hastaneye akın etti. Aile bireyleri, kan davası ve töreye lanetler yağdırdı.

Hastane çevresinde Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü ekipleri geniş güvenlik önlemleri aldı.

Gözaltı sayısı 7'ye yükseldi

Emniyet Müdürlüğü yetkileri, ayrıca, olayın devam etme ihtimaline karşı tedbir olarak ve ifadelerine başvurulmak üzere, öldürülenlerin mensubu olduğu İkilik Ailesi'nden 2 kişinin daha gözaltına alındığını belirttiler.

Böylece, gözaltındaki kişi sayısı 7'ye yükseldi. Cenazeler, Adana Adli Tıp Kurumu'na gönderildi. Bu arada İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın telefonla Mersin Valisi ve Emniyet Müdürü'nü arayarak olayla ilgili bilgi aldığı, olayın çözülmesi için gerekli tüm çalışmaların hızlı şekilde yapılması talimatını verdiği öğrenildi.

Kan davası nedeniyle göç etmişler

İki aile arasındaki hasımlık, Diyarbakır'da kız kaçırma meselesinden başladı ve İkilik ailesi bu nedenle yaklaşık 10 yıl önce Tarsus'a göç etti. Ardından, hasım aile de aynı şekilde Tarsus'a gelerek yerleşti.

Ancak, 9 Şubat 2007 tarihinde, Tarsus Tren Garı yakınındaki, 16-18 yaşlarındaki 2 kişinin bir otomobile yönelik, Ö. İ.'nin (20) öldüğü, ağabeyi S.İ. (26) ile misafirliğe gelen kız arkadaşı S.Z.'nin yaralandığı saldırısının ardından aileler arasında hasımlık yeniden başladı.

Üzerlerinde tabanca bulundu

Bu arada Tarsus'ta 4 kişinin çay bahçesinde, 1 kişinin de sokakta uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybetmesiyle ilgili olarak, başlarına ateş edilerek öldürülenlerin üzerinde 2 tabanca bulunduğu, saldırganlarla birlikte 4 tabanca ele geçirildiği bildirildi.

Kan davasına dönüşen olaya karışan her iki aile de Diyarbakır'ın Hazro ilçesi nüfusuna kayıtlı ve daha sonra göç ederek geldikleri Tarsus'ta yaşıyor.

Yetkililer, bugünkü saldırıda ölenlerin hepsinin başından da vurulduğunun belirlendiğini, cesetlerin kaldırıldığı 70'inci Yıl Devlet Hastanesi ile her iki ailenin evlerinin çevresinde güvenlik önlemi alındığını kaydettiler.

Öldürülen Ahmet İkilik'in  5, İzzettin İkilik'in  3, Recep İkilik'in  11, Bahri İkilik'in  8 ve Abidin İkilik'in  3 çocuğu bulunduğunu belirten yetkililer, ailelerinin Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'ndan yardım aldıklarını ve yeşil kart sahibi olduklarını belirttiler.