Doğru Yol Partisi (DYP) Genel Başkanı Tansu Çiller, Türkiye'nin Afganistan'a asker göndermesini desteklediklerini belirterek "Ancak bunu yaparken onuru ile yapmalıydı. Öyle üç-beş kuruşa elini açan, onun için de 'hadi bakalım sizi oraya yolluyoruz' dedirten bir Türkiye olmamalıydı" dedi. Çiller, iktadara geldikleri ilk hafta mali af çıkaracaklarını da kaydetti.

İçel ve ilçelerine helikopterle bir günlük bir gezi programı düzenleyen DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, havayoluyla geldiği Adana'dan karayolu ile Tarsus'a geçti. Parti otobüsüyle Tarsus'a gelen Çiller, partililer tarafından 6 kurban kesilerek karşılandı. Vatandaşların büyük sevgi gösterisi altında ilçe teşkilatının önüne gelen Tansu Çiller, otobüsün üzerinden halka hitap etti. Çiller'in gezisine; İçel Milletvekilleri Turhan Güven ve Ayfer Yılmaz da eşlik etti.

Karış karış Türkiye'yi dolaştıklarını belirterek konuşmasına başlayan Çiller, bugünlerin acılı ve kıtlık günleri olduğunu hatırlattı. Konuşması sık sık "Başbakan Çiller" sloganlarıyla kesilen DYP Lideri, bu milletin bu durumu hak etmediğini kaydederek, "Hem hakkınızı arıyorum, hem de size çare var demeye geldim" dedi. 4.5 yıldır kıratın iktidarda olmadığını belirten Çiller, vatandaşlara "Halinizden menun musunuz?" diye sordu.

"MALİ AF ÇIKARACAĞIZ"

Kırat'ın her zor dönemde çare olduğunu dile getiren Tansu Çiller, yine çare olacağını savunarak, "İktidara geldiğimiz ilk hafta içinde bir mali af çıkaracağız ve sadece ana parayı taksitlendireceğiz. Şimdi diyorlar ki, sen bu kaynağı nereden bulacaksın?

Hesabımızı yaptık hazır, yarım milyar dolar. Ben diyorum ki onlara 22 milyar doları, tutup 13 bankaya verdiniz, benim bunca üreticime 30 milyon insanıma bu parayı çok mu görüyorsunuz? Onlar içi boşaltılan bankalara veriyorlar, biz size vereceğiz, üreticimizi yeniden ayağa kaldıracağız.

Cumhuriyet tarihininin 1923'ten itiraberen 1997'ye kadar aldığımız bütün dış borçlarla, kanal yaptık, çeşme yaptık, baraj yaptık her birinin üstünde kıratın mührü var. Şimdi o kadar bir borç daha aldılar, sizin cebinize bu para geldi mi, kredi geldi mi. Peki o zaman siz bu iktidardan memnunmusunuz ? Çıkarın sesinizi hakkınızı arayalım" diye konuştu.

Ülkeye yeniden kıtlık geldiğini, ne zaman Ecevit gelse, bu durumun yaşandığını, ilanların çarşaf çarşaf verildiğini anlatan Çiller, kendilerinin hem terörle mücadele ettiklerini, hem de demokrasi olacak dediklerini belirterek, "Öyle jandarma kapıya geldiği zaman, yolsuzlukları örtmek için demokrasi diyenlerden değiliz. Biz en zor zamanlarda bile ipimiz cebimizde dedik" şeklinde konuştu. Dünyanın bugün bir terör mücadelesi yaptığını hatırlatan Tansu Çiller, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Nasıl oluyor da AB Zirvesi'nde, nasıl oluyor da NATO'da Rusya var, Rusya'nın Başkanı Putin var? Nasıl oluyor da Türkiye bir büyük devlet olarak hem terör mücadelesini anlatmıyor, hem müslümanlığı korumuyor? Nasıl oluyor, soruyorum?

Nasıl oluyor da Afganistan'daki o öldürülen zavallı Afganistanlılar için, müslüman kardeşler için bir büyük seferberliği başlatmıyor? Nasıl oluyor da teröre karşı dim dik durmuyor? Nasıl oluyor da diyemiyor ki biz ülke düzeyinde bu işi yaptık. Biz terörle her yerde her zaman karşıyız. Bunu onurumuzla yaptık, bunu biz yaptık diye. Nasıl oluyor da hem laik Cumhuriyet'in hem müslümanlığın hakkını dünyada arayan bir başbakan yok?"

"ASKER GÖNDERİLMESİNİ BİZ DE DESTEKLERİZ"

Konuşmasında Afganistan'a gönderilecek askerler konusuna da değinen Çiller şöyle konuştu:
"Askeri yollamaya devlet karar verebilir. Gerekli de olabilir. Biz bunu da destekleriz.

Ama bunu onuru ile yapmalıydı. Türkiye 5 kuruş alacağım diye bir takım bakanları oraya göndererek değil, bir büyük devlet gibi, terörün karşısında dimdik duran, onuru ile arkasında bir büyük interlandıyla, Türk Cumhuriyetleriyle, 'biz varız' diyerek ülke düzeyinde onurlu bir biçimde durmalıydı. Öyle üç-beş kuruşa elini açan onun için de hadi bakalım sizi oraya yolluyoruz, dedirten bir Türkiye olmamalıydı."

Yeniden geleceklerini, yeniden büyük Türkiye, yeniden kahraman bir Türkiye'yi oluşturacaklarını belirten Çiller, vatandaşlara "Onun için yetti mi artık yetti mi, bunların iktidarı yetti mi, bu zulüm yetti mi, bu işsizlik, bu adaletsizlik yetti mi ?" diye sordu. Çiller, "Onun için tutun elimizi. Alternatif mi arıyorsunuz, ülke yangın yeri mi, ülkenin içinden çıkaracak insan mı arıyorsunuz?

Biz bu işi biliyoruz, biz bu işi ekibimizle yaparız. Bir yılda yaparız, 6 ayda millet hisseder. Geçen sefer de döviz duracak dedik. 42 bine çıkmıştı, yıl sonu 38 bin olacak dedik 38 bin oldu. Budur idare. Onun için ilk önce Siyasi Partiler Yasası'nı değiştirelim. Seçim Yasası'nı değiştirelim.

Seçim Yasası ve Siyasi Partiler Yasası'nı öyle değiştirelim ki, benim milletim seçsin. Kim ne istiyorsa onu seçsin. Seçme hakkı milletin olsun" diye konuştu.

Türkiye'nin hakkını aradıklarını, ekonomisini düzeltmeye talip olduklarını da belirten Tansu Çiller şöyle devam etti:"Ateşten gömlek. Biz buna da talibiz, 3 aylık iktidar, sonra sandık, biz buna varız, siz buna var mısınız? Sandıkta dikkatli olun. Bu hükümetin devamını isteyenler var, bu hükümetten yararlananlar var.

Doğruları size anlatmamızı istemeyenler var. Sözümüzü kesenler var. Ama doğruyu siz bulacaksınız. Nasıl bulacaksınız, soracaksınız kendinize 5 yıl önce mi daha iyiydiniz, şimdi mi daha iyisiniz ? Çare sandık. Ama sandıkta bu defa sizi kandırmasınlar.

Bakın geçen defa geldiler, dediler ki 'Biz terörist başını yakaladık, cezasını 48 satte veririz'. 'Biz fakirin yanındayız, biz yoksullukla, yolsuzlukla mücadele edeceğiz' dediler. Türkiyeyi ne yaptılar biliyor musunuz, bütün dünyanın önünde ilk defa Cumhuriyet tarihinde yolsuzlukta şampiyon yaptılar."

Çiller, daha sonra Tarsus Ticaret Odası'nda, sanayici, esnaf ve zirai kesim temsilcileriyle bir toplantıya katılarak, sorunlarını dinledi