Dişlerinize yeteri kadar önem vermezseniz, çürümelerine engel olamazsınız. Çürüyen dişlerinizin iç kısımlarında ise boşalmalar meydana gelir. Bu boşluklar, diş ağrısı yaşamanıza neden olur. Ağrının yaşanmaması için de diş dolgusu yapılır. Bu dolgu sayesinde çürüyen dişinizdeki boşluk ortadan kaldırılır. Ancak diş dolgusu, insan yapımı bir işlem olduğu için düşebilir. Peki diş dolgusu neden düşer? Diş dolgunuz düştüğünde ne yapmanız gerekir?

Diş Dolgusunun Düşme Nedenleri Nelerdir?

Diş dolgusunun düşme nedenleri şunlardır:

  • Dolgu yapılan dişin tekrardan çürümeye başlaması ya da etrafındaki dişin çürümesi
  • Fındık, ceviz vs. sert yiyecekleri dolgulu dişinizle kırmaya çalışmak
  • Dolgu yapma işleminin yanlış şekilde yerine getirilmesi
  • Ağzınıza aldığınız sert darbeler
  • Kimyasal maddeye maruz kalmak
  • Dişinizi sürekli olarak gıcırdatmanız
  • Dolguyu yerinden oynatacak tarzda çiğneme yapma

Gibi nedenlerden dolayı diş dolgunuz düşebilir. Dolgu yaptıran kişilerin bu tür durumlara karşı dikkatli davranmaları önemlidir. Dolgu yaptırmak, dişinizin eski sağlamlığına kavuştuğu anlamına gelmez. Özellikle dolgudan sonra dişlerinize çok daha fazla dikkat etmelisiniz.

Diş Dolgusunun Düşmemesi İçin Şekerli Gıdalardan Uzaklaşın

Diş dolgusunun düşme nedenlerini sayarken şekerli gıdaları ayrı bir başlık altında değerlendirmek daha uygundur. Çünkü şekerli gıdaların tüketimi, oldukça fazladır. Diş dolgusu olan kişilerin bu gıdalara karşı mesafeli davranmalarında fayda vardır. Şekerli gıdalar, başta diş ve diş eti sorunlarının meydana gelmesine neden olur. Ayrıca dişinize yapışan şeker, dolgunuzun gevşemesine yol açar. Bunun sonucunda da dolgunuz düşer.

Diş Dolgusunun Düşmemesi Nasıl Sağlanır?

Diş dolgusunun düşmemesi biraz da sizin elinizde olan bir durumdur. Eğer dolgu doğru şekilde yapılmışsa bundan sonrası sizin sorumluluğunuzdadır. Dolgunuzun düşmemesi için nelere dikkat etmeniz gerektiğini bilmelisiniz. Yukarıda bahsedilen dolgu düşme nedenlerine ayrıca dikkat etmek gerekir.

Dolgunuzun yapıldığı ilk saatlerde bir şey yememelisiniz. Çünkü yapılan dolgunun sertlik kazanması biraz zaman alır. Fırçalama yaparken sert hareketlerden uzak durmalısınız. Özellikle de dolgulu dişinize ayrıca bir hassasiyet göstermelisiniz. Yabancı cisimleri kesinlikle ısırmamalısınız. Ağzınıza her şeyi almamaya özen göstermelisiniz. Bu gibi şeylere dikkat ederseniz, dolgunuzun düşmemesini sağlayabilirsiniz.

Diş Dolgusu Düştüğünde Yapılması Gerekenler

Her ne kadar istemeseniz bile diş dolgunuz bazı nedenlerden dolayı düşebilir. Bu düşme sonucunda ise diş ağrısı yaşamaya başlarsınız. Dolgunun düşmesi demek, dişinizin havayla temas etmesi anlamına gelir. Bu durumda da sızlanmalar meydana gelir. Dolgunun düşmesi halinde elinizi dişinize sürmeyin ya da dilinizle o bölgeye dokunmayın. Ağrı yaşamaya başlandığında bilinçsiz çözümler uygulamayın.

O an ağrınızın geçmesi için gargara yapabilirsiniz. Ancak daha fazla müdahale etmeye çalışmayın. Dolgunuz düştüğünde öncelikle paniklemenize gerek yoktur. Yapmanız gereken en doğru şey, diş hekiminizden randevu almaktır. Doktorunuz düşen dolgunuzun yerine tekrardan bir dolgu işlemi daha yapar.

Yukarıdaki bilgiler Ankara diş hekimi Uzm. Dt. Ela Çabuk web sitesinden derlenmiştir.