Mersin Haber /  Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği (CİSED) Genel Başkanı Cem Keçe, bugün gelinen noktada Türkiye'de her 10 kadından 8'inde, her 10 erkekten de 7'sinde cinsel işlev bozukluğu olduğunu söyledi.

Merkezi Ankara'da bulunan CİSED, Bursa ve Diyarbakır'ın ardından Mersin'de de şube açtı. Yaşam Yanardağ Çelik'in başkanlık görevini üstlendiği derneğin açılışına CİSED Genel Başkanı Cem Keçe de katıldı. Yoğun ilginin gösterildiği açılış kokteylinde konuşan Cem Keçe, 1994 yılında Tokat'ta görev yaptığı dönemlerde bir muhtar arkadaşının kızının cinsel ilişkiye girememesi nedeniyle kocası tarafından dövülüp konunun bir namus meselesi haline geldiğini ve kendisinden de sorunun çözümü için yardım istendiğini

anlattı. Bu konu hakkında bilgi sahibi olmamasına rağmen sorunun temeline inip Harward Üniversitesi'ndeki bir öğretim üyesi arkadaşından edindiği bilgilerle hastalığı tedavi etmeye başladığını ve 6 ayda sorunu çözdüğünü belirten Keçe, tüm bu yaşananların aynı zamanda da CİSED'in temellerini attığını ifade etti.

Keçe, yine Tokat'ta yapmış olduğu bir araştırmada; bölgede yaşayan erkeklerin erken boşaldığını tespit ettiğini ve bu konuda çalışmalarda bulunduğunu, o dönemlerde kendilerine toplumun pek de sıcak bakmadığını ancak aradan geçen 15 yılda Türkiye'de çok şeyin değiştiğini ve artık saygı duyulur bir konuma yükseldiklerini dile getirdi. Bugün gelinen noktada Türkiye'de kadınların yüzde 80'inde, erkeklerin de yüzde 70'inde cinsel işlev sorunu olduğu bilgisini de veren Keçe, söz konusu rakamın da her geçen gün arttığını vurguladı.

Bugün gelinen noktada Türkiye'de cinselliğin ayıplandığını ve konuşulmasının da yasaklandığını savunan CİSED Mersin Şube Başkanı Yaşam Yanardağ Çelik ise, dernek olarak bu konuda insanlara yardımcı olmaya çalıştıklarını, bir başka ifadeyle de cinsel danışmanlık hizmeti verdiklerini anlattı. Cinselliğin toplumda bir 'tabu' olarak görüldüğünün altını çizen Çelik, "Cinsellik yaşanması ve her şeyiyle tehlikeli bir tabu gibi görülüyor.

Çocuklarımıza doğduğu andan itibaren cinselliği tehlikeli ve uzak durulması gereken bir şey gibi öğretiyoruz. Özellikle kız çocuklarımıza korumaları gereken çok önemli bir şey olduğunu anlatıyoruz. 20-25 yılına kadar bununla büyüyen bir çocuğun 25 yaşında bir yetişkin olarak cinsel sorunlarla karşılaşması doğal" diye konuştu.