Başkan Seçer, Gülnar Kurs Merkezi İle Çocuk Gelişim Merkezi’ni Ziyaret Etti Başkan Seçer, Gülnar Kurs Merkezi İle Çocuk Gelişim Merkezi’ni Ziyaret Etti

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2023 Yılı Kasım Ayı Olağan Toplantısı’nın 3. Birleşimi, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında gerçekleştirildi.

Meclis Toplantısı’nda Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin 2024 Mali Yılı Bütçesi 19 milyar 584 milyon TL olarak oy çokluğuyla kabul edildi. Seçer oylamanın ardından yaptığı konuşmasında; “2024 Mali yılı Bütçemiz Mersinimize hayırlı, uğurlu olsun. Umarım yaptığımız bütçeyle bu dönemin kalan 3 ayında ve 2. dönemin kalan 9 ayında Mersin’e güzel hizmetler yapılır ve Mersin’in hayrına olur” dedi.

Başkan Seçer, Anamur’dan Çamlıyayla’ya kadar tüm ilçelere tarihlerinde görülmemiş hizmetleri götürdüklerini kaydederek “Biz adaleti getirmekle, adaletsizliği yerin 7 kat dibine gömmekle övünüyoruz. Biz ayrımcılık yapmadık” diye konuştu.

Meclis’in yetki vermesi durumunda mülkiyet satışları yapılabileceğini ve elde edilen gelir ile de Metro Projesi’nin önemli bir kısmını öz kaynaklar ile tamamlayabileceğini belirten Seçer, “Yetki verseydiniz emin olun şu anda Metro’nun yüzde 40 veya 50’sini halletmiştim” ifadelerini kullandı.

10 Aralık 2023 tarihinde de ‘Herkes Koşar Mersin’e’ sloganıyla, Uluslararası Mersin Maratonu’nun 5.’sini gerçekleştireceklerinin duyurusunu yapan Seçer, “Sporun birleştirici gücünü hissetmek ve Mersin’i bu büyük etkinlikle daha da güzelleştirmek için hepinizi Uluslararası Mersin Maratonu’na katılmaya ve destek vermeye davet ediyorum” dedi.

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2023 Yılı Kasım Ayı Olağan Toplantısı’nın 3. Birleşimi, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında gerçekleştirildi. Meclis Toplantısı’nda Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin 2024 Mali Yılı Bütçesi 19 milyar 584 milyon TL olarak oy çokluğuyla kabul edildi.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı Çok Amaçlı Salon’da gerçekleştirilen Meclis Toplantısı’nda; Komisyonlara Havale Edilen 8 ve Birimlerden gelen 40 madde olmak üzere toplam 48 madde görüşüldü.

Gündem dışı konuşmalar bölümünde, geçtiğimiz hafta sonunda yağışlı bir havanın olduğunu hatırlatan Başkan Seçer, 2 gün boyunca etkili olan rüzgâr, fırtına ve yağış için Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin ilgili birimlerindeki tüm personelinin, yaşanabilecek olumsuzluklara karşı öncesinden gerekli önlemleri aldığından söz ederek, “Ekiplerimizin özverili çalışmaları sayesinde yağış esnasında ve sonrasında büyük bir olumsuzluk yaşanmadı. Teyakkuzda olan ekiplerimiz küçük çaplı sorunlara kısa sürede müdahale ederek, sorunları ortadan kaldırdı” diye konuştu.

“Mersin Büyükşehir Belediyesi’nde kadın istihdamı oranı yüzde 24,86’ya çıktı”

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü hakkında da açıklamalarda bulunan Seçer, etkinliklerin bu hafta da devam edeceğini belirtti. Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak hayata geçirdikleri tüm hizmetlerle sadece bugün değil toplumsal cinsiyet eşitsizliği ile mücadelede her gün kadınların yanında olduklarını vurgulayarak “2019 yılında yönetime geldiğimizde çalışan personelimizde kadın istihdamı oranı yüzde 18,32'ydi. Şimdi bu oran yüzde 24,86’ya çıktı. Her geçen gün bu anlamda mesafe alacağız” dedi.

Seçer’den 5. Uluslararası Mersin Maratonu’na çağrı

10 Aralık 2023 tarihinde de ‘Herkes Koşar Mersin’e’ sloganıyla, Uluslararası Mersin Maratonu’nun 5.’sini gerçekleştireceklerinin duyurusunu yapan Seçer, “ ‘Herkes Koşar Mersin’e…’ Sporun birleştirici gücünü hissetmek ve Mersin’i bu büyük etkinlikle daha da güzelleştirmek için hepinizi Uluslararası Mersin Maratonu’na katılmaya ve destek vermeye davet ediyorum. Bu maraton, Dünya Atletizm Birliği tarafından ‘Elite Label’ kategorisinde koşuluyor.  Yarışmacılar 2024 Paris Yaz Olimpiyatları’na katılım sağlarken kota alabilecekler. Bu açıdan da maratoncuların önemsediği bir konu. Maratonla ilgili tüm detayları da ‘www. mbbspor. org’ adresinden edinebilirsiniz” dedi.

Seçer, yıllara göre bütçelerin gerçekleşme oranıyla ilgili değerlendirme yaptı

Görev süresi boyunca yapılan mali bütçelerin gerçekleşme oranıyla ilgili bilgi aktaran Seçer, göreve geldikleri 2019 yılında mali bütçenin bir önceki yönetimden kalan bir bütçe olduğunu ve ilk sene bu bütçeyi uyguladıklarını kaydetti. Uygulanan bütçenin gerçekçi bir bütçe olmadığının altını çizen Seçer, konuşmasının devamında yıldan yıla bütçe gerçekleşme oranının yükseldiğine dikkat çekti. Seçer, Ekim ayı sonu itibariyle gelir gerçekleşmesinin 79.89; gider gerçekleşmesinin de 63.38 seviyelerinde olduğunu ve yıl sonunda tahmini bütçe planlamasının öngördükleri seviyelerde gerçekleşeceğini vurguladı. Seçer, 2024 yılı için hazırlanan 19 milyar 584 milyon Türk Lirası tutarındaki bütçenin de gerçekleşme oranın yine bu seviyelerde olacağını kaydetti.

“Yatırımlarımızı kendi öz gelirlerimizle gerçekleştirdik”

Göreve geldikleri günden itibaren yapılan yatırımların belediyenin kendi öz gelirleriyle oluşturulduğunu vurgulayan Seçer, “Borçlanma konusunda elimiz fazla rahat değildi. Bunun Meclis izni ya da ekonomik birçok sebebi vardı” dedi.  2019 yılında belediyeyi 2 milyar 246 milyon 949 bin 326 lira borçla teslim aldıklarını belirten Seçer, bu paranın o dönemde 400 milyon 525 bin dolara denk geldiğini söyleyerek, “2023 Ekim sonu itibariyle ise TL bazında borcumuz 3 milyar 249 milyon 356 bin lira. Bu da 114 milyon 696 bin dolar borca tekabül ediyor. Mevcut borcumuzun devraldığımız borca göre 285 milyon 829 bin dolar, yani yüzde 71.36 oranında azaldığını gözlemlemekteyiz” dedi.

“Kentin her yanına eşit hizmet götürdük”

Büyükşehir olarak görev ve yetki alanları çerçevesinde kentin her yanına eşit hizmet götürdüklerini ve kaynaklarını hizmetler için kullandıklarını vurgulayan Seçer, göreve geldikleri günden itibaren özellikle önemli yol çalışmalarına imza attıklarını belirtti. Seçer, “4. Çevre Yolu’nu yaptık, 3. Çevre Yolu’nu genişlettik. Yine şu anda 2. Çevre Yolu’nu Yedi Kardeşler’den Davultepe’ye bağlayacağız, 2 bin 250 kilometrelik yolun ilk 1000 metresini açtık, şimdi devam ediyor. Tarsus’ta yaklaşık 2,5 kilometrelik Tarsus-Çamlıyayla bağlantı yolunun Tarsus çıkışını yaptık, ilk kez bisiklet yolunun da olduğu 35 metrelik bulvar açtık. Tarsus’un hiç görmediği genişlikte ve konforda yollar yaptık. Bu realitedir. Şu anda şehir içinde çalışıyoruz Tarsus’ta. Bunlar bu bütçelerden oluyor. Prestij caddeler yapıyoruz” dedi.

“Sürekli altyapı yapmanız, ulaşımı düşünmeniz, yeni yollar açmanız lazım”

Kent genelinde yıllardır süregelen altyapı sorunlarına da göreve gelir gelmez el attıklarını kaydeden Seçer, ekonomik ömrünü doldurmuş ya demode olmuş tüm altyapıyı değiştirdiklerini söyleyerek, “İstiklal Caddesi’ni de yaptık. Bunlar kentin çehresini değiştiriyor. Baştan beri ‘metro yapılmasın’ diye kentte maalesef tezahürat yapıldı. Oysa görüyorsunuz Mersin göç alan bir kent. Dış göç, sığınmacı göçü, depremzedeler geldi. Mersin’de önemli yatırımlar var, Mersin ekonomisi büyüyen bir kent. Sürekli altyapı yapmanız, ulaşımı düşünmeniz, yeni yollar açmanız lazım. Bunlar için çalışmalar yaptık” ifadelerini kullandı.

“Yıllardır sorun olan 1/5000’lik planları bitirdik”

Mersin’in uzun yıllardır yaşadığı bir diğer sorun olan imar planlarında da ivedi bir şekilde çalışmalar gerçekleştirdiklerini söyleyen Seçer, “Yıllardır sorun olan 1/5000’lik planları bitirdik. Şu anda bazı ilçelerde 1/1000’lik uygulama planları bitti. Toroslar’da kısmi bir miktar kaldı, Akdeniz’de devam ediyor. Akdeniz Belediyesi’nden bunun hızlandırılmasını talep ediyoruz. Mersin’de yatırım için arazi yok. Biz bu konularda çalışmalar yaptık. Akdeniz ilçesinin doğu girişinden Huzurkent’e kadar 3 bin 500 hektar alan açtık. İlk etabını bitirdik ve burada lojistik depolama alanları var. Yıllardır mezbelelik yerde Nakliyeciler Sitesi vardı. Huzurkent’te 80 dönümden fazla bir alana Nakliyeciler Sitesi yaptık. Konforlu, son derece modern, kullanılabilir, sürdürülebilir, 180 tırlık park var ve bitmek üzere. Bunlar çalışıldı ve bu bütçelerden yapıldı” diye konuştu.

“Biz adaleti getirmekle ve adaletsizliği yerin 7 kat dibine gömmekle övünüyoruz”

Bir Meclis üyesinin konuşması üzerine ilçelere yapılan hizmetler hakkında konuşan Başkan Seçer, Anamur’dan Çamlıyayla’ya kadar tüm ilçelere tarihlerinde görülmemiş hizmetleri götürdüklerini kaydetti. Seçer, “Anamur’da yıllardır iskele yolu, sahil bölgesi altyapısız olarak asfaltlanmış yerlerdi. Toprağın üzerine asfalt dökmüşler, kilit parke yapmışlar. Biz oranın altyapısını, yağmur suyunu ve üst yapısını yaptık. Erdemli’nin Mergin’ini, Lamos’unu yaptık, grup yollarınızı yaptık. ‘Yapmadı’ derseniz Erdemlililer gerçekten sizi kınar. Her yere uzanabildiğimiz kadar uzandık. Biz adaleti getirmekle, adaletsizliği yerin 7 kat dibine gömmekle övünüyoruz. Biz ayrımcılık yapmadık” dedi.

“Bizim önemli projelerimizden biri sosyal konut, biri de Metro’dur”

Deprem sonrası bölgede yaptıkları incelemelerin ardından çok hızlı bir şekilde Afet İşleri Dairesi Başkanlığı’nı kurduklarını ve önümüzdeki yıl için de bu daireye 56 milyon TL bütçe hazırladıklarını ifade eden Seçer, “Bu daire şu anda zaten emekleme dönemindeydi. Gelecek yıl yürüyecek, öbür yıl koşacak. Biz bu daire üzerinden mevcut ekonomik ömrünü doldurmuş, yanlış yapılan, zemin etüdü yapılmamış ya da yapılmış ama gözden kaçırılmış, zemin sıvılaşması olan ya da kullanılan malzemelerde problemi olan, afet riski taşıyan binaların dönüşmesi için de gelecek dönem için sosyal konut projeleri sözünü verdik. Bizim önemli projelerimizden bir tanesi sosyal konut bir tanesi Metro’yu bitirme vaadidir” diye konuştu.

“Yetki verilse Metro’nun yüzde 40-50’sini öz kaynaklarla bitirirdim”

Belediyenin öz geliri hakkında yöneltilen bir eleştiriyi de yanıtlayan Seçer, Meclis’in yetki vermesi durumunda mülkiyet satışları yapılabileceğini ve elde edilen gelir ile de Metro Projesi’nin önemli bir kısmını öz kaynaklar ile tamamlayabileceğini söyledi. Seçer, “Ama siz bana 5 yıldır bu konuda bir imkân açmadınız. Ben buraya listeyle geldim. Siz dağda taşta kalmış hiç işimize yaramayan, parasal değeri olmayan yerlere satış yetkisi verdiniz ama değerli arazilerimize vermediniz. Yetki verseydiniz emin olun şu anda Metro’nun yüzde 40 veya 50’sini halletmiştim. Umarım bir dahaki dönem Meclis çoğunluğumuz olur ve bu konuda zorluğumuz da ortadan kalkar ve daha geniş bütçeler, daha rahat öz gelir yaratma kaynaklarını ortaya çıkaracak tedbirler alırız ve böyle çalışmaları sürdürürüz” ifadelerini kullandı.

“Biz çalışıyoruz, üretiyoruz ve iyi işler yapıyoruz”

Büyükşehir Belediyesi olarak kentin 50-100 yıllık vizyonunu planladıklarına dikkat çeken Başkan Seçer, Mersin’in geleceği için 24 saat çalıştıklarını söyledi. Seçer, “Biz çalışıyoruz. Şu anda Yeşilovacık’tan Yenice’ye kadar arıtma, kanalizasyon projelerimiz için FRIT II ve EBRD kapsamında 110 milyon Euro hazır. Silifke, Arkum, Atakum, Yeşilovacık kanalizasyonu ve arıtması, Pamukluk Barajı, Kazanlı, Tömük… Tömük en büyük sorun, 4 yıldır uğraşıyoruz. Yani biz çalışıyoruz, gerçekten de üretiyoruz, gerçekten iyi işler yapıyoruz. Bunlar ciddi bir altyapı yatırımı demek” dedi.

Mersin Büyükşehir’in 2024 yılı bütçesi 19 milyar 584 milyon oldu

Meclis Toplantısı’nda Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin 2024 Mali Yılı Bütçesi 19 milyar 584 milyon TL olarak oy çokluğuyla kabul edildi. Seçer oylamanın ardından yaptığı konuşmasında; “Bütçemiz kabul edilmiştir. Emeği geçen bürokratlarımıza, komisyon üyelerimize, Meclis üyelerimize ve herkese teşekkür ediyorum. Umarım yaptığımız bütçeyle bu dönemin kalan 3 ayında ve 2. dönemin kalan 9 ayında Mersin’e güzel hizmetler yapılır ve Mersin’in hayrına olur” dedi.