Mehmet Rasim Dokur 1862 yılında Tarsus’ta doğdu. Öğrenimini, Sorbonne Üniversitesinde tamamladı.

Osmanlı Devleti yönetiminde bulunan Mısır’da bir süre “Savcı” olarak görev yaptı. 1896 yılında, Mısır’daki kendisine ait olan dokuma fabrikasını Tarsus’a taşıdı.

Tarsus, Fransız işgalinden kurtulduktan sonra, Batı Cephesi’ndeki Türk Ordusu’nun çadır, bez ve elbise ihtiyacını karşılamak için fabrikasını gece gündüz çalıştırdı. İstiklâl Savaşı’ndan sonra da fabrikası, Tarsus halkının iş ve aş kapısı olmaya devam etti.

Ürettiklerini cepheye ulaştıran M. Rasim DOKUR Bey, büyük zaferin sonunda, gönderdiği malzemenin bedelini ödemek isteyen Millî Savunma Bakanlığı yetkililerine, “Ben, fabrikamda ürettiğim ve Türk Ordusunun kullanması için cepheye gönderdiğim malzemeleri Ordumuza hediye ettim. Bir tek kuruş bile kabul etmem.” diyerek emsalsiz bir vatanseverlik ve fedakârlık örneği sergilemiştir.

M. Rasim DOKUR’un, vatanperverliği ve hayırseverliği sadece Tarsus halkı tarafından değil, ATATÜRK tarafından da unutulmamıştır.

17 Mart 1923 tarihinde, Tarsus’a gelen Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ve eşi Latife Hanım; Kurtuluş Savaşı’ndaki hizmetlerinden dolayı onurlandırmak amacıyla M. Rasim DOKUR’un evine konuk olmuşlardır.

ATATÜRK’ün konuk olduğu ev, günümüzde “EBUŞUŞ’un Konağı” olarak anılmış ve 1960 yılında yıkılarak yerine Belediye hizmet binası yapılmıştır.

M. Rasim DOKUR, 1953 yılında İstanbul’da vefat etmiş olup kabri İstanbul’dadır.

ATATÜRK, “Fabrikanın, gelecekte devlete karşı herhangi bir borcuna karşılık sahibinin elinden alınmaması” kaydını koyduğu hâlde, 1960’lı yıllarda 4,5 milyon TL. karşılığında vergi borcu nedeniyle satılmıştı.

M. Rasim DOKUR ve ATATÜRK’ün manevî şahsiyetine karşı gösterilen bu vefasızlık ve saygısızlık yetmiyormuş gibi, yıkılan fabrikanın boş arsası üzerine yaptırılan okula M. Rasim DOKUR Bey’in ismi bile verilmemiştir.

Oysa, Tarsus Belediye Başkanı Burhanettin KOCAMAZ, onun heykelini “Tarsus Kültür Parkına”na diktirmek; Rasim DOKUR Parkı’nı yaptırmak ve Tarsus Şehir Stadı önünden geçen caddeye “Rasim Dokur Caddesi” ismini vermek suretiyle Tarsus halkının şükran duygularına tercüman olmuştur.