KASIM EKENLER  (1914-1994)

23.8.1914 tarihinde, Tarsus’un Badras (Verimli) köyünde Abdulkadir Bey ve Hatice Hanım’ın oğlu olarak dünyaya geldi. 

Genç yaşta çiftçiliğe başladı. Çalışkan, mücadeleci, dürüst ve yardımseverliğiyle tanınan ve sevilen bir kişiliğe sahipti. 1953 yılında, ülkesine ve Tarsus’a yararlı olabilmenin ilk büyük adımını attı ve bugün BERDAN-I olarak bilinen “Kasım Ekenler İplik ve Dokuma Fabrikası”nı kurdu.

27 Mayıs 1960 askerî müdahalesi sonucu Yassıada’da kurulan “Yüksek Adalet Divanı”nda yargılananlar arasındaydı. Sonradan masumiyeti anlaşılmış ve özgürlüğüne kavuşmuştu. 

Onun, ülkesine ve bağrından çıkmış olduğu Tarsus halkına hizmet etmekten başka düşüncesi olmamıştı. 1976 yılında, BERDAN-II Fabrikasının kurulmasına da önderlik etmiştir. Söz konusu fabrika, merhumun oğulları tarafından faaliyetini sürdürmektedir.

İnsanımıza iş ve aş kapısı açarak, sayısız hayır işlerine imza atmış olan Tarsus’un ileri gelen çiftçi ve sanayici iş adamlarından Kasım EKENLER, çocuklarımızın okumalarından çok duygulanan bir yapıya sahip oluşu nedeniyle, birçok eğitim ve öğretim kurumunun yapılmasını gerçekleştirmiş ender bulunan bir insandı.  17 Temmuz 1994 tarihinde vefat etti.

Bugün hayatta bulunan evlatları, merhumun hayırseverliğini ve Tarsus’a olan katkısını devam ettirme çabası içindedirler.

Tarsus Adliye Sarayı yanındaki tarihî “Roma Yolu” kazısının başlamasını sağlayarak kentimize büyük bir eser kazandırmışlardır.

Merhum Kasım EKENLER tarafından yaptırılan eğitim ve öğretim kurumları:

Tarsus Kasım Ekenler Ticaret Lisesi.

Çamlıyayla Kasım Ekenler Lisesi.

Tarsus İclâl Ekenler Lisesi.

Tarsus Kasım Ekenler İlköğretim Okulu.