Tarsus'ta çocukluğundan bu yana güvercin dünyasının içinde olan 40 yaşındaki Kerim Gönül’ün güvercin sevgisi büyük bir hobiye dönüştü.
Galericilik yapan 2 çocuk babası Kerim Gönül, çocukluğunda bir komşusunun güvercin merakından etkilenerek başladığı güvercinciliği geliştirerek az da olsa üretimini yapmaya başladığını ifade ederek, iyi bir güvercine sahip olabilmek için kuluçkadan yumurtaya, gençliklerinden uçuşuna kadar iyi bir terbiye verilmesi gerektiğini söylüyor.
Güvercin beslemenin tiryakilikten öte bir hastalık olduğunu ve yaşadığı sürece bu hastalıktan kurtulamadığını belirten Kerim Gönül, 50 güvercini bulunduğunu, güvercinlerinin içinde en pahalı olanının 2 bin 500 lira değerindeki başı beyaz zırhlı olduğunu, şamil ve süt beyazı güvercinlerinin değerinin ise 2 bin liradan müşteri bulduğunu, bunların uçuşunu seyretmenin bambaşka bir zevk olduğunu kaydetti.
Güvercin uçurmanın büyük bir keyif verdiğini, ancak bu keyfin biraz da pahalıya mal olduğunu ifade eden Gönül, “Cülük doğar doğmaz eğitimi başlıyor. Çit etme yani eşleştirme dönemleri de önemli. Dişi yumurtladığında başlayan terbiye dönemi, uçma ve kızgınlık (gençlik) terbiyesi ile devam ediyor.
Yumurta terbiyesi 10 gün sürüyor. İyi bir terbiye ile yetişen güvercinin uçmasını büyük bir keyif alarak izlemek müthiş bir heyecan yaratıyor. Üst menzilden barakaya kadar gelmesi 10 saniye sürüyor. Ancak eğitimsiz güvercin bir işe yaramadığı için 10 liradan satılıyor” dedi.