Hatay mutfağı hem ülke içinde hem de farklı ülkeler arasında tanınan bir mutfaktır. Şehirde gerçekleştirilen yemek festivallerindeki katılım oranları bu tezi açık olarak kanıtlamaktadır.
Sıcak ve soğuk yemekler ya da tatlılar olarak kategorilere ayrılan yemeklerin kendilerine özgün yapılışları bulunmaktadır. Hatay Haber editörü bu yazıda sizler için şehirdeki en iyi 5 mezeyi araştırdı.
Yumurta Öccesi
Hatay’a özgü lezzetlerden biri olan yumurta öccesi, normal ya da öççe tavalarında pişirilebilmektedir. Mezenin hazırlanabilmesi için yumurta, pul biber, yeşil soğan, taze sarımsak ve nane kullanılmaktadır.
Hatay mezelerinden olan yumurta öccesi malzemelerin karıştırılıp pankek gibi pişirilmesiyle oluşturulmaktadır. Yumurta öccesi domates sosuyla servis edilmektedir.
Zahter Salatası
Zahter, Hatay lezzetleri arasında vazgeçilmezlerden biridir. Kuru ve taze olarak tüketilen zahterin salatası tazesinden yapılmaktadır.
Kekik olarak da bilinen zahterin salata yapılımda maydanoz, sarımsak, soğan, pul biber, tuz, nar ekşisi ve zeytinyağı kullanılmaktadır. Kısa süre içinde hazırlanan meze domates ya da kırmızıbiber ile süslenerek servis edilmektedir.
Cevizli Biber
Cevizli Biber Hatay yöresel mezelerindendir. Mezenin içeriği; kuru baş biber, tahin, su, çekilmiş ceviz, tuz ve kimyondan oluşmaktadır.
Şehrin farklı bölgelerinde mezeye değişik baharatların katıldığı da bilinmektedir. İsmi muhammara olarak da bilinen cevizli biber, akşam sofralarında da kahvaltılarda da kendine yer bulabilmektedir.
Humus
Hatay usulü humus, şehrin hemen her yerinde bulunmaktadır. Tarifinde az malzeme olmasına karşın bir hayli lezzetli olan humusun temel içerikleri nohut ve tahindir.
Tahin ve nohut; kimyon, su, tuz ve sarımsak ile iyice karıştırıldıktan sonra humus ortaya çıkmaktadır. Humus, yapıldıktan sonra Hatay’da zeytinyağı, kornişon turşusu ya da nane ve maydanoz gibi yeşilliklerle süslenmektedir.
Turplu Tarator
Tarator genellikle havuçlu yapılan bir mezedir. Ancak Hatay yöresel lezzetlerinde turplusu da yapılmaktadır. Bunun için turp kabuklu olarak rendelenmektedir.
İçerisinde sarımsak, ceviz, tuz eklenir. İyice karıştırılan tarator son olarak limon suyu ile tatlandırılarak servise hazır hale getirilir. Bu aşamada turplu taratora limon suyunun yanında mandalina suyu eklemek de mümkündür. Hatay Haber ’e bu derleme için teşekkür ediyoruz