Tarımsal sulamada kullanılan enerji tarifelerinin DSİ’nin ücret tarifeleri ile eşitlenmesini öngören kanun teklifi üzerinde CHP Grubu adına konuşan Mersin Milletvekili Vahap Seçer Türkiye tarımının yanlış yönetildiğini söyledi.
Seçer, kanun teklifi üzerinde dün yapılan görüşmelerde Türkiye’de tarımın yanlış yönetildiğini örnekleri ile ortaya koydu. Seçer “Kanun teklifimiz de bu yanlış yönetimin mağduru çiftçilerimizin mağduriyetini gidermeye yöneliktir.
Sulama konusundaki eksiklikler giderilebilseydi çiftçimizde toprağını sulamak için kuyu açmak zorunda kalmazdı. Devletin yapması gereken altyapı yatırımını çiftçimiz yapıyor ve üstelik yüksek tarifeler yüzünden haksız yere fahiş miktarda elektrik paraları ödemek zorunda kalıyor.
Sorunun temelinde 8,5 milyon hektarlık sulanabilir arazimizin hala büyük bir bölümünde su ile toprağı buluşturamamamız yatmaktadır. Modern tarım yapmak için kendi altyapısını kendisi kurmaya çalışan çiftçimiz adeta cezalandırılmaktadır.” dedi.
GAP’ta da aynı sorunların yaşandığını anlatan Seçer “ Master Planına göre GAP’ın 2010’da bitirilmesi gerekiyordu, yapamadılar. Kamuoyu baskısı ve bizim uyarılarımız sonucunda geçen yıl hazırladıkları Eylem Planına göre 2012’ye kadar GAP’ı bitirmeleri gerekiyor ama korkarım ki hedeflerinin çok, çok altında kalacaklar.
Çünkü Eylem Planında öngörülen sürenin iki yılı tamamlandı ama bir arpa boyu yol alamadılar.2008-2012 döneminde 750 bin hektar araziyi sulayacağız dediler ama iki yolda ancak 30 bin hektar araziye su götürebildiler” dedi.
Türkiye tarımının son yıllarda artan biçimde tohum ve hammadde sıkıntısı çektiğini de anlatan Seçer “Tarım ülkesi olarak yağlı tohumlara yılda 2 milyar dolar para veriyoruz. Tarımda stratejik planlama ve sorun alanının bütününe ilişkin politikalar oluşturulamamasının sıkıntısını çekerken tarımın iyi yönetildiğini söyleyebilir miyiz” sorusunu sordu.
Konuşmasının son bölümünde dünyada yaşanan açlık sorununa değinen Seçer “Birleşmiş Milletler Dünya Gıda ve Tarım Örgütü FAO zirvesinde bir milyar insanın aç olduğu açıklandı. Eğer başta gelişmiş ülkeler olmak üzere devletler yeterli ilgiyi gösterip üretimi desteklemezlerse Dünya tarımı nüfus artışından kaynaklanan a