BİYOGÜVENLİK Yasasının TBMMde görüşülmesi sırasında CHP Grubu adına konuşan Mersin Milletvekili Vahap Seçer Türkiye ürettiği tarım ürünleriyle kendi ihtiyaçlarını karşılayabilen bir ülke değildir. 4,5 milyon hektar tarım alanımız su beklerken milyonlarca ton tarım ürünü ithal etmemiz tarım politikalarının ve yönetiminin iflasıdır dedi.
CHPli Seçer, Anadolu da 12 binin üzerinde bitki yetiştiğini, bunun 3 bin 905 adetinin başka hiçbir toprakta yetişmediğini hatırlatarak dünyada 1990lı yıllardan sonra GDOlu ürünlerin ticaretinin de başladığını ancak, Türkiyenin hukuki düzenleme yapmakta geciktiğini söyledi.
Biyogüvenlik yasasına ihtiyaç varken iktidarın GDOların ticaretine imkan sağlayan bir yönetmelik çıkardığını, bunu da üç kez değiştirdiğini belirten Seçer, işi ellerine-yüzlerine bulaştırdılar. Çıkardıkları yönetmeliği kısa sürede üç kez değiştirerek konuya hakim olmadıklarını açık şekilde ortaya koyan bu anlayışa ben nasıl güveneyim diye sordu.
Cartegena Protokolünün 2003 yılında kabul edilmesinden itibaren Biyogüvenlik Yasasınnz ihtiyaç olarak belirdiğini söyleyen
Vahap Seçer, milletvekili olarak biz ve konuyla ilgili sivil toplum örgütleri bu tasarıya ulaşamadık, bizden gizlendi, bizden görüş almadılar ama yabancı devlet temsilcileri ve uluslar arası firma temsilcilerinin görüşlerini aldılar.
Yasa tasarısını TBMMde komisyonlara gelmeden GDOlu ürünler konusunda söz sahibi ABD, Kanada, Avustralya, Brezilya ve Arjantin gibi ülkelerin Büyükelçiliklerinden bulabiliyordunuz dedi.
Biyogüvenlik yasasında GDOlu ürünlerin üretilmesinin yasaklanmasını olumlu bir düzenleme olarak niteleyen
CHP Mersin Milletvekili
Vahap Seçer, üretimi AB mevzuatı ve Cartegena Protokolünün ihtiyati prensibi uyarınca yasakladığını söyleyen sayın Tarım Bakanı, GDOlu ürünlerin ithalatını, işlenmesini ve ticaretini neden yasaklamamaktadır? Acaba bunun nedeni milyonlarca ton GDOlu ürün satın aldığımız ülkelerin lobi faaliyetlerimi? sorusunu sordu.
Seçer, Türkiyenin her yıl 1,5-2 milyon ton soya fasulyesi ve ürünleri, bir milyon ton DDGS ve mısır kepeği, 700 bin -1 milyon ton civarında elyaf pamuk ve 200 bin ton kanola ithal ettiğini, buna karşılık bu ürünleri üretebileceği 4,5 milyon hektarlık tarım alanının ise su beklediğini söyleyerek tarıma gerekli yatırımı yapmazsanız elbette kendi kendinize yetemezsiniz ve tarımsal dış ticaret açığı verirsiniz. şeklinde konuştu.
Türkiyeye tarımın iflasından iktidarız sorumlu olduğunu, tarım desteklerinin Gayri Safi Milli Hasılanın yüzde birini bile bulmadığını ifade eden Seçer 2010 yılı bütçesine tarım destekleri için 5,5 milyar TL ayrılması aynı politikalarının devam edeceğini göstermiştir.