Çekül Vakfı’ndan Başkan Seçer’e Ziyaret

Mersin Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Koruma Uygulama Denetim Şube Müdürlüğü (KUDEB) ile Tarihi Kentler Birliği’ne bağlı ÇEKÜL Akademi işbirliğinde, ‘Bütüncül Koruma Sürecinde Arkeolojik, Doğal ve Kentsel Mirasın Yönetimi; Mersin Örneği’ konulu eğitim kapsamında şehre gelen ÇEKÜL Vakfı yetkilileri, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’i ziyaret etti.

MERSİN HABER 16.11.2022, 21:59 Tarsus Haber
Çekül Vakfı’ndan Başkan Seçer’e Ziyaret

Mersin Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Koruma Uygulama Denetim Şube Müdürlüğü (KUDEB) ile Tarihi Kentler Birliği’ne bağlı ÇEKÜL Akademi işbirliğinde, ‘Bütüncül Koruma Sürecinde Arkeolojik, Doğal ve Kentsel Mirasın Yönetimi; Mersin Örneği’ konulu eğitim kapsamında şehre gelen ÇEKÜL Vakfı yetkilileri, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’i ziyaret etti. Ziyarette konuşan Başkan Seçer, Mersin’in tarih ve kültürel birikim yönünden oldukça zengin bir kent olduğunu ifade ederek, “Tarsus’tan Anamur’a, Mut’tan Çamlıyayla’ya kadar nereye giderseniz farklı bir medeniyetin izini görüyorsunuz” dedi.  

Başkan Seçer: “Mersin, tarih ve kültürel yönden çok zengin bir kent”

Ziyarete; Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Tarık İrde, Mersin Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı Mustafa Solak, Çanakkale Tarihi Alan Başkanlığı Komisyon Üyesi Mimar Bülent Baykal, ÇEKÜL Akademi Koordinatörü Kibele Eren ve ÇEKÜL Akademi Organizasyon Sorumlusu Figen Tokgöz katıldı.

Mersin’in tarih ve kültürel birikim yönünden oldukça zengin bir kent olduğunu ve halen varlığını koruyan kültürel ve tarihi mirasın da çok olduğunu belirten Başkan Seçer,  “Tarsus’tan Anamur’a, Mut’tan Çamlıyayla’ya kadar nereye giderseniz farklı bir medeniyetin izini görüyorsunuz. Kentimizin, dünyanın sayılı yerlerinden biri olduğunu düşünüyorum. İşte bunu tanıtmak, o farkındalığı yaratmak gayretindeyiz” dedi. Göreve geldikleri ilk yıllarda yaşanan yeni bir yönetim oluşturma ve hemen arkasından gelen pandemi sürecine rağmen hızlı hareket ettiklerini ve aktif çalıştıklarını kaydeden Başkan Seçer, “Bunu daha da süper diyebileceğimiz bir noktaya getirmek istiyoruz. Özellikle Tarsus’u çok önemsiyorum. Çünkü orada bir hazine var. Tarsus’un her noktasını bilirim. Orada önemli çalışmalar yapıyoruz” dedi.

“Kurumlar arasındaki yetki karmaşası, işleri ağırlaştırıyor”

Mersin’de projelerin ve çalışmaların sürdüğü bazı noktaları ve bilgileri paylaşan Başkan Seçer, mevzuattan ve kurumlar arasındaki yetki karmaşasından kaynaklı bazı sıkıntılar yaşadıklarını ifade ederek, “Örneğin Eshab-ı Kehf’in projesi hazır olmasına rağmen, bir niyet de ortaya koymamıza rağmen; davul başkasının kucağında, tokmak sizin elinizde olunca, iş biraz sıkıntıya giriyor. Yine Gözlükule çalışmaları var. Biz de yakın temastayız şu anda. Orada bir çırçır fabrikası var. Oraya güzel bir proje çalışmışlar. ‘Biz yaparız onu’ dedim. Tamamını biz yapalım. Merkezde Yumuktepe çok önemli. Muazzam bir kültürel miras. Oraya başladık, bir arkeopark yapalım diye. Mesela Uzuncaburç; proje bizim değil, ama onu da koşulsuz destekliyoruz. İyi de bir ekip ve hoca var orada. Mevzuat sıkıntısı olmasın, iş uzamasın diye çabucak bir şeyler yapalım istiyoruz” diye konuştu.

“Yapmak istedikten sonra çok çalışma alanı var”

Kent merkezinde de farklı çalışmaları olduğunu kaydeden ve süren çalışmalar hakkında da bilgi veren Başkan Seçer, “Eski kent merkezi ile ilgili çalışmalarımız var. 4.9 hektar yenileme alanı. Oranın projesi bitti. Kasaplar çarşısı, hanlar var, caddeler var; yani yapmak istedikten sonra çok çalışma alanı var. Yapmış olmak için yapmak istemiyorum, ya da ‘Yapalım da bir yerlerden kaynak buluruz’ düşüncesi içerisinde değiliz. Rakamlar bizim açımızdan önem ifade etmiyor. Yeter ki mantığınız ne? Ona bakmak lazım. ‘Biz karşılayabiliriz’ diye hızlı bir şekilde girdik. Yine bu arada restorasyon çalışmalarında parasal anlamda bize destek olmak isteyen kurumlar, kuruluşlar, vakıflar olabilir. O ayrı bir şey, ama biz kimseden herhangi bir aşamada yardım beklemeden, zaman kaybetmeden girdik ve yapıyoruz” diye belirtti.

Ziyaret öncesinde Kongre’de eğitim programı gerçekleştirildi

ÇEKÜL Vakfı’nın Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’i ziyaretleri öncesinde de, Mersin Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Koruma Uygulama Denetim Şube Müdürlüğü (KUDEB) ile tarihi Kentler Birliği’ne bağlı ÇEKÜL Akademi işbirliğinde, ‘Bütüncül Koruma Sürecinde Arkeolojik, Doğal ve Kentsel Mirasın Yönetimi; Mersin Örneği’ konulu eğitim verildi. Eğitim, Tarihi Kentler Birliği’ne üye belediyelerin uzman personellerine verildi. Program 16-18 Kasım tarihleri arasında devam edecek.

Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı’ndaki eğitime; Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Tarık İrde, Mersin Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı Mustafa Solak, Çanakkale Tarihi Alan Başkanlığı Komisyon Üyesi Mimar Bülent Baykal, ÇEKÜL Akademi Koordinatörü Kibele Eren, ÇEKÜL Akademi Organizasyon Sorumlusu Figen Tokgöz ve Tarihi Kentler Birliği’ne üye belediyelerin uzman personelleri katıldı.  

Eğitim; İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı’nda Arkeolog olarak görev yapan Ali Baloğlu, Etüt ve Projeler Dairesi Başkanlığı’nda Şehir Plancısı olarak görev yapan Mevlüt Eker ile Etüt ve Projeler Dairesi Başkanlığı’nda Restoratör Mimar olarak görev yapan Aysel Küçükalıç Erturhan tarafından verildi.

İrde: “Kültür varlıklarının korunması için, proje ve restorasyon çalışmalarına hız verdik”

Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Tarık İrde, eğitim öncesinde bir konuşma yaptı. Günümüzde çevresel problemleri, sosyal ve kültürel problemlerden ayrı düşünmenin mümkün olmadığını belirten İrde, “Bundan dolayı Belediyemiz de, aynı ÇEKÜL Akademi gibi kültürel ve sosyal faaliyetlerde hep bir adım önde olmayı ilke edindi. Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak, kültür varlıklarının korunması için proje ve restorasyon çalışmalarına hız verilmiş olup, kazı çalışmalarında oldukça destek olunmaya çalışılmaktadır. Mersin Büyükşehir Belediyesi ile ÇEKÜL Akademi’nin ilk defa birlikte düzenlediği alan eğitiminde, Mersin ile ilgili aklınızdaki tüm sorulara cevap bulacağınızı umuyoruz” dedi.  

Arkeolog Ali Baloğlu katılımcılara Mersin hakkında bilgiler verirken, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarından da söz etti ve Büyükşehir Belediyesi’nin arkeolojik çalışmalara desteği hakkında bilgilendirme yaptı. Şehir Plancısı Mevlüt Eker ve Restoratör Mimar Aysel Küçükalıç Erturhan ise, ‘Tarihi Çevre Koruma Şube Müdürlüğü Tarafından Hazırlanan ve Devam eden Projeler’ ile ‘Tek Yapı Ölçeğindeki Restorasyon Projeleri’ başlıklı konular hakkında eğitim verdi.

Programda alan gezileri de yer alıyor

Programda ayrıca Alan Gezisi kapsamında Kanlıdivane Ören yeri, Cambazlı Kilisesi, Olba, Uzuncaburç Ören yeri, Cennet Cehennem, Astım Mağarası, Kızkalesi, Karakale, Ayaş Tiyatro, Yumuktepe ve Mersin Müzesi gezilecek. Yenileme Alanı içeren alan gezisi kapsamında da Karamancılar Konağı, İstiklal Caddesi, Kasaplar Çarşısı, Taş Bina, Yeraltı Otoparkı-Gençlik Merkezi ile Atatürk Evi gezilecek. 3 günlük program Genel Değerlendirme ve Sertifika Töreni ile sona erecek.

Tarihi Kentler Birliği üyesi belediyelerden alanında uzman kişilerin katıldığı toplantı süresince Mersin Büyükşehir Belediyesi uzmanları; Mersin'in kültürel kimliğini oluşturan unsurları, bu alandaki çalışmaları, bilgi ve deneyimlerini katılımcılarla paylaşıyor.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner64
Namaz Vakti 25 Mart 2023
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 25 60
2. Fenerbahçe 24 54
3. Beşiktaş 25 49
4. A.Demirspor 25 45
5. Trabzonspor 25 44
6. Başakşehir 24 41
7. Kayserispor 25 38
8. Konyaspor 25 34
9. Karagümrük 24 31
10. Antalyaspor 25 28
11. Alanyaspor 25 28
12. Sivasspor 25 27
13. Kasımpaşa 25 26
14. Gaziantep FK 25 25
15. Ankaragücü 24 25
16. İstanbulspor 24 24
17. Giresunspor 24 23
18. Hatayspor 24 23
19. Ümraniye 25 22
Takımlar O P
1. Samsunspor 27 57
2. Eyüpspor 26 53
3. Sakaryaspor 27 49
4. Pendikspor 26 47
5. Rizespor 25 46
6. Keçiörengücü 26 46
7. Bodrumspor 26 41
8. Boluspor 26 41
9. Bandırmaspor 26 40
10. Manisa FK 25 39
11. Göztepe 25 35
12. Tuzlaspor 26 28
13. Altay 26 25
14. Adanaspor 27 25
15. Erzurumspor 25 24
16. Altınordu 26 20
17. Gençlerbirliği 25 17
18. Denizlispor 27 17
19. Yeni Malatyaspor 27 16
Takımlar O P
1. Arsenal 28 69
2. M.City 27 61
3. M. United 26 50
4. Tottenham 28 49
5. Newcastle 26 47
6. Liverpool 26 42
7. Brighton 25 42
8. Brentford 27 42
9. Fulham 27 39
10. Chelsea 27 38
11. Aston Villa 27 38
12. Crystal Palace 28 27
13. Wolves 28 27
14. Leeds United 27 26
15. Everton 28 26
16. Nottingham Forest 27 26
17. Leicester City 27 25
18. West Ham United 26 24
19. Bournemouth 27 24
20. Southampton 28 23
Takımlar O P
1. Barcelona 26 68
2. Real Madrid 26 56
3. Atletico Madrid 26 51
4. Real Sociedad 26 48
5. Real Betis 26 45
6. Villarreal 26 41
7. Athletic Bilbao 26 36
8. Rayo Vallecano 26 36
9. Osasuna 26 34
10. Celta Vigo 26 34
11. Mallorca 26 32
12. Girona 26 31
13. Getafe 26 29
14. Sevilla 26 28
15. Cadiz 26 28
16. Real Valladolid 26 28
17. Espanyol 26 27
18. Valencia 26 26
19. Almeria 26 26
20. Elche 26 13