Tarsus'ta vatandaşlar TARSİM'in bazı uygulamalarından dolayı rahatsızlıklarını dile getirdi.
Tarsus’ta, çiftçilerin tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) konusunda bilgilendirilmesi amacıyla Tarsus Ziraat Odası’nda bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Tarsus ilçe Tarım, Hayvancılık ve Orman Müdürlüğü, Ziraat Odası ve TARSİM Adana Bölge Müdürlüğü tarafından ortaklaşa düzenlenen toplantıda, TARSİM Adana Bölge Müdürlüğü’nde görevli Ziraat Mühendisleri Selver İsik ve Ziraat Mühendisi Kerem Sarıboz, çiftçileri bilgilendirdiler.
Tarım sektörünün, dünya nüfusu açısından taşıdığı kritik önemin yanı sıra ekonomik, sosyal, siyasal, teknolojik ve kişisel risklerden yüksek düzeyde etkilenen, son derece hassas bir faaliyet sahası olarak kendine özgü bir yapıya sahip olduğunu kaydeden Ziraat Mühendisi Selver İsik, “Bu açıdan bakıldığında, tarımın insanlığın beslenmesindeki fonksiyonunu etkili bir şekilde yerine getirmesi tarımsal üretimi tehdit eden risklerin yönetimiyle doğrudan ilişkilidir.
Bu nedenle, gelişmiş ülkeler, uyguladıkları çeşitli korumacılık politikaları, "Risk Yönetim Programları" ve bu programlar içerisinde önemli bir yer alan; "Tarım Sigortaları Uygulamaları" ile risk paylaşımını ve transferlerini gerçekleştirmektedirler.
Ülkemizde de tarım sektörünü tehdit eden risklerin teminat altına alınabilmesi amacıyla bir sigorta mekanizmasının devreye sokulması düşünülmüş ve bu amaçla 14/06/2005 tarihli 5363 Sayılı "Tarım Sigortaları Kanunu" çıkarılmıştır” dedi.
Toplantıda TARSİM Mühendisleri, özellikle sera sigortacılığı konusunda ayrıntılı bilgiler verip, program sonunda katılımcıların sorularını yanıtladılar.
ÇİFTÇİLER DERTLİ
Toplantıda birçok çiftçi eylül ayında sebze ektiklerini ancak TARSİM'in sigorta uygulamasını ekim ayından başlattığını arada geçen 1 aylık sürede herhangi bir afet olması durumunda sigortadan yararlanamadıkları eleştirini getirdiler.
Ayrıca çiftçiler, afet sonrası TARSİM'in değerlendirme sürecinin uzun sürdüğünü kaydederek, "doğal afet nedeniyle bozulan ürünleri kaldırıp biran önce yeni mahsül ekmek istiyoruz. Ancak TARSİM'in incelemesi bazı zamanlarda 25-30 güne kadar uzuyor. Bu da bizi olumsuz yönde etkiliyor", diye konuştular.
Üreticiler, özellikle parsel birleştirme işlemi sonrası TARSİM'in tarlayı yeni satın almış gibi değerlendirdiğini belirterek "bu tür uygulamaların tekrar gözen geçirilerek çiftçilerin korunması gerekmektedir." dediler.