Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Karagözlü, Almanya Başkanı Angela Merkel’in, Türkiye ziyareti ile hakkında bilgi verdi.
Karagözlü, yazılı açıklamasında şu bilgileri verdi:“Almanya Başkanı Angela Merkel ile Türkiye Cumhuriyeti Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla 6 Ekim 2006 tarihinde İstanbul/çırağan Sarayında gerçekleştirilen “Türk-Alman İş Formu”na Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun davetlisi olan Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Karagözlü’de iştirak etmiştir.
Toplantıda Türk tarafı adına yapılan açıklamalarda AB Lider ülkesi Almanya’nın tam üyelik yolunda ilerleyen ülkemize desteğinin, Türk kamuoyu ve iş camiasında takdirle karşılandığını, Türk iş dünyasının, AB ile ticaretimizde yaşadığımız sorunların çözümünde, AB karar alma mekanizmalarındaki en önemli ülkelerin başında gelen Almanya’nın desteğinin beklendiği, ayrıca iş adamlarımıza AB üyesi ülkelere yapacakları ticari amaçlı ziyaretlerde hem vize istenmesi, hem de bu vize başvurularında çok miktarda maddi ve bürokratik külfet çıkarıldığı önemle vurgulanmıştır. AB ile ticaretin son yıllarda 2 katına çıkmasına karşılık, ülkemize verilen vize geçiş kotasının % 30 oranında arttırıldığına dikkat çekilmiştir.”dedi.
Karagözlü, açıklamasına şöyle devam etti:“Almanya Başbakanı Sayın Merkel’de toplantıda samimi ve dostça yaklaşımlar içinde bulundu. Açıklamalarında parti olarak Türkiye’nin AB üyeliği yerine imtiyazlı ortaklık tezini savunduklarını, fakat iktidara geldikten sonrada daha önceki hükümetin bu konudaki politikasına sadık kalarak tam üyelik konusunda destek verdiklerini ve vermeye de devam edeceklerini söyledi.
Konuşmasına, Türk ve Alman işadamlarının her konuda birlikte yatırım yapmalarının gelecekte ilişkilerimizin daha da gelişmesi açısından çok önemli olduğunu belirtti. Alman işadamlarını Türkiye’ye daha fazla yatırım yapmaları konusunda teşvik ettiklerini, bu manada Türkiyedeki karayolu demiryolu ve tünel inşaatlarınada talip olduklarını ifade etti.
Almanya’daki onbinlerce Türk işverenin bulunduğunu, bunların yaklaşık 400 bin kişiye istihdam yarattığınının altını çizen Merkel, ülkesinde yaşayan Türklerin eğitimine destek olmak için bir Türk-Alman üniversitesi kurulmasını önerdi.
Almanya Başkanı, önümüzdeki dönemde ilişkilerimizin daha da artarak gelişeceği, Türkiye’nin de AB ile ilgili konularda dersini iyi çalışarak, eleştirilere meydan vermeden eksikliklerini tamamlamasının önemini vurguladı.