BUĞDAY ve mısır gibi klasik ürünlerde beklediğini bulamayan bölge çiftçilerinin gelir düzeyini artırmak, iç ve dış piyasa ihtiyacını karşılamak amacıyla çalışma başlatan Ziraat Odası yöneticilerinin, üzüm, şeftali, kayısı, elma ve nar gibi meyvelerden sonra ABD menşeli California bademi ile alıç üretim alanlarını geliştirmek için harekete geçti.
Tarsus Ziraat Odası Başkanı Ali Ergezer, yaptığı açıklamada, yörenin, her türlü meyve ve sebze üretimi yapmaya müsait konumu olduğunu söyledi.
Geçmiş yıllarda mısır, buğday gibi hububat ürünleri dışında üzüm ve zeytin üretimi yapıldığını, ancak bunun son dönemde yeterli gelmediğini anlatan Ali Ergezer, çiftçilerin gelir düzeyini artırmak, iç ve dış piyasa ihtiyacını karşılamak üzere çalışma başlattıklarını bildirdi.
Ergezer, Tarsus genelinde 1 milyon 300 bin dönüm ekim alanı bulunduğunu belirterek, "Geçtiğimiz yıllarda bu alanların bir kısmında meyve ve sebze üretimi yapılıyordu. Ancak günümüzde 1 milyon 300 bin dönüm alanın yarısını meyve bahçeleri oluşturuyor. Kalan diğer yarısının içerisinde de 80 bini kapalı olmak üzere 160 bin dönüm sebze üretimi yapılan alan mevcut" dedi.
Ürün deseninin, üzüm, zeytin ve nar dışında son yıllarda şeftali, kayısı ve elma ile zenginleştiğini, buna bir süre önce de badem üretiminin eklendiğini belirten Ergezer, "ABD menşeli California türü bademde her türlü arazide rahatlıkla olumlu sonuçlar alındı.
Yörede yeni dikilen 5 bin fidan ile badem ağacı sayısı 15 bini buldu. Bu türde ağaç başına 50-60 kilo arasında verim elde edilebiliyor. California bademi Tarsus'un iklimine çok iyi uyum sağladı. Yöre üreticisinin bu ürünü sevdiğini ve yakın bir zamanda üretim alanının daha da genişleyeceğini söyleyebiliriz.
Üreticiler bu mevsimde çağla olarak dalında ortalama 5 liraya satıyor. Badem içi olarak da ortalama 30 liraya alıcı buluyor. Orman vasfını yitirmiş arazilerde cevizin yanı sıra badem yetiştiriciliğinin de yapılmasına izin verilmesi, bu türün yörede önemli üretim kalemi olacağını gösteriyor. Böyle olunca ithalata gerek kalmayacak.
Hem yurt içi ihtiyacını karşılayacağız, hem de ihracat yapacağız. Türkiye'nin badem üretimi yaklaşık bin ton, ithal ettiği ürün miktarı ise 9 bin ton dolayında. Bademde ithalatçı değil, ihracatçı olma hedefine emin adımlarla yürüyoruz. Asıl hedefimiz, Tarsus'ta şu ürün yetiştirilmiyor dememek. "